Advokátka Urbanové podává stížnost na zástupce Salichova

Praha - Evergreen české politiky a soudnictví, kauza Čunek, pokračuje. Tentokrát ze strany Čunkovy bývalé sekretářky Marcely Urbanové. Ta byla obviněna z křivého svědectví v Čunkův neprospěch poté, co jihlavský státní zástupce Arif Salichov loni v listopadu trestní stíhání předsedy lidovců zastavil. Urbanová na Salichova následně podala trestní oznámení, podle nějž měl jihlavský prokurátor zneužít své postavení v Čunkův prospěch. Advokátka Urbanové, Klára Veselá Samková, zároveň podala k ministru spravedlnosti stížnost pro porušení zákona.

Urbanová viní Salichova z toho, že zmanipuloval vyšetřování v Čunkův prospěch tak, aby důkazy vyzněly proti ní. Salichov například zpochybnil znalecký posudek, podle něhož byla Urbanová určena korunní svědkyní celé úplatkářské kauzy kolem lidoveckého předsedy. Právě jako své sekretářce se totiž měl Čunek Urbanové chlubit, že od firmy H&B Real přijal úplatek půl milionu korun.

Jihlavský státní zástupce argumentoval tím, že Urbanová je jako svědek nedůvěryhodná. Jako důvod připomíněl, že nezprostila svého prvního advokáta Jiřího Nováka mlčenlivosti, když měli společně jednat. S tím ale nesouhlasí Urbanové právní zástupkyně: „Salichov se přiklání k tomu, že Urbanová je nedůvěryhodná. Ale ona vůbec nevěděla, že má Novák se Salichovem mluvit!“ řekla Veselá Samková.

Veselá Samková proto hodlá podat k ministru spravedlnosti Petru Pospíšilovi stížnost pro porušení zákona ze strany Salichova. Způsob, jakým zpochybnil znalecký posudek Urbanové, totiž neodpovídá právním normám, a jeho přezkoumání bylo nedostačující. „Je to podobné, jako kdyby obvodní lékař kontroloval práci neurologů,“ dodala Veselá Samková.

Věčná kauza Čunek opět na scéně

Čunka policie obvinila v únoru 2007 z přijetí úplatku. Podezírali jej z toho, že jako starosta Vsetína vzal v únoru 2002 půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek obvinění popřel. V červnu 2007 nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká odebrala dozor nad kauzou přerovskému žalobci a přidělila případ do Jihlavy žalobci Arifu Salichovovi, ten v srpnu téhož roku stíhání zastavil.

Začátkem listopadu 2007 Vesecká nařídila, aby Čunkovo stíhání pokračovalo. Čunek následně podal demisi. Stíhání kvůli údajné korupci žalobce Salichov koncem listopadu podruhé zastavil s tím, že se trestný čin nestal. Rozhodnutí potvrdilo Nejvyšší státní zastupitelství, a tím vyšetřování Čunkovy údajné korupce definitivně skončilo.

Vydáno pod