ČSSD na jihu Moravy přerušila koaliční jednání s ODS

Brno - Jihomoravská sociální demokracie přerušila koaliční rozhovory s občanskými demokraty. Důvodem jsou regulační poplatky ve zdravotnictví. Podle krajského lídra ČSSD Michala Haška si ODS musí vyjasnit své stanovisko k placení poplatků za občany v krajských nemocnicích, bez jasné kladné odpovědi koaliční jednání ČSSD a ODS nebude pokračovat.

Lídr jihomoravské ODS Milan Venclík přerušení rozhovorů potvrdil: „K poplatkům nemáme stejný postoj.“ Připomněl, že ODS se na rozdíl od ČSSD poplatkům nevěnovala ve volebním programu, s nímž kandidovala do zastupitelstva Jihomoravského kraje, a proto si nyní tento postoj bude definovat. Podle Venclíka je to úkol vyjednavačů. Jak dlouho úvahy potrvají a kdy budou rozhovory s ČSSD pokračovat, ale nechtěl předjímat.  

Sociální demokraté rušení zdravotnických poplatků akcentovali ve volební kampani. Po vyhraných volbách Hašek řekl, že na jihu Moravy slib splní.
Později oznámil, že ať ČSSD uzavře koalici na jihu Moravy s kýmkoliv, poplatky v krajských nemocnicích lidé platit přestanou.

Paroubek nepovažuje koalici s ODS za ideální

O případné koalici nyní ČSSD jedná se zástupci KDU-ČSL. „KDU-ČSL je připravena jednat s ČSSD o koalici. Záleží na vítězi voleb,“ řekl tento týden lidovecký krajský tajemník Pavel Hořava. Lidovcům nahrála také středeční návštěva předsedy ČSSD Jiřího Paroubka v Brně, který po jednání s krajskými kolegy uvedl, že koalici s ODS nepovažuje za ideální. Rozhodnutí je však podle něj na místních stranících.

Sociální demokraté vyhráli volby na jihu Moravy s náskokem a koalici utvoří s kteroukoli další stranou, která se do zastupitelstva dostala, tedy s druhými lidovci, třetími občanskými demokraty i čtvrtými komunisty. Jako první začala ČSSD jednat o koalici s ODS.

Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24