Klaus povýšil dva válečné veterány do generálských hodností

Praha - Prezident Václav Klaus povýšil první dva válečné veterány do generálských hodností. Devadesátiletý generálporučík a čestný předseda Československé obce legionářské Tomáš Sedláček se stal armádním generálem, in memoriam byl do hodnosti brigádního generála povýšen plukovník Josef Bryks. Obě jmenování souvisí s Dnem válečných veteránů, který se připomíná 11. listopadu.

„Zahájili jsme dnes úplně novou tradici, nový zákon umožnil povyšování tohoto typu. Myslím, že je přímo symbolické, že jste to právě vy dva,“ řekl Klaus po předání dekretů na adresu Sedláčka a Brykse, kterého zastupovala jeho žena Gertruda Bryksová. Česko tak podle Klause oceňuje i neaktivní vojáky způsobem, který si oni zaslouží.

Sedláček označil za obrovskou čest dosáhnout hodnosti, která je podle něj snem každého vojáka. Připomenul, že se tím dostává do společnosti například armádního generála Heliodora Píky. „A já se tak trošku ptám, zda sem patřím, zda mezi tyto legendy jsem hoden vstoupit,“ uvedl. Povýšení chápe jako poctu i pro své přátele, kteří padli za druhé světové války.

Povýšení veteránů v důchodovém věku umožnila až letošní novela zákona o válečných veteránech. Ministerstvo obrany v současnosti eviduje 16 žijících veteránů v generálských hodnostech.

Tomáš Sedláček

Po okupaci Československa odešel bojovat proti fašistickému Německu do zahraničí, postupně do Francie, Velké Británie a Sovětského svazu. Válčil v Karpatech i při Slovenském národním povstání. V 50. letech byl komunistickým režimem v politicky motivovaném procesu odsouzen za velezradu a špionáž k 20 letům vězení, mimo jiné byl nasazen v příbramských uranových dolech. Po listopadu 1989 byl rehabilitován a dnes je čestným předsedou legionářské obce.

Josef Bryks

Zemřel v roce 1957 ve vězeňské nemocnici v Ostrově nad Ohří. Uvězněn byl ihned po komunistickém převratu v roce 1948. Za druhé světové války bojoval v řadách britského letectva RAF, byl sestřelen a z německého zajetí se celkem pětkrát neúspěšně pokusil o útěk.

Vydáno pod