Exministryně Emmerová se stala první českou hejtmankou

Plzeň - Novou hejtmankou Plzeňského kraje se dnes stala vedoucí regionální kandidátky ČSSD Milada Emmerová. Čtyřiašedesátiletá lékařka a bývalá ministryně zdravotnictví ve funkci střídá Petra Zimmermanna z ODS, který kraj vedl osm let. Pro Emmerovou hlasovalo v tajné volbě 29 ze 45 zastupitelů. Kromě ČSSD ji podle společné dohody podpořili komunisté a zřejmě ještě jeden zastupitel. První žena, která se v ČR postavila do čela kraje, povede menšinovou sociálnědemokratickou krajskou vládu. ODS bude v opozici.

„Byla bych ráda, aby společné počínání bylo spravedlivé, aby to nebylo politikaření a aby bylo na kulturní úrovni. Pokud se k tomu přidá i smysl pro humor, bude to spolupráce dobrá,“ řekla po svém zvolení Emmerová, která se chce kromě zdravotnictví zaměřit i na radar, který by měl na území Plzeňského kraje stát: „Jsem proto, aby bylo referendum a tento poradní hlas rozhodoval při dalších jednáních.“

Nová rada bude mít uvolněných jen sedm členů, na rozdíl od devíti v minulé radě. Počet uvolněných zastupitelů ale zůstane stejný, nově to budou kromě dosavadního předsedy kontrolního výboru také předsedové výboru finančního a výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost. Zastupitelé také schválili vznik nového sedmičlenného výboru pro zdravotnictví a sociální věci.

Komunisté získali jedno místo v kontrolním výboru

ČSSD, která ve volbách zvítězila, nabídla původně účast v krajské radě zástupcům všech zvolených stran. Když ODS a Koalice pro Plzeňský kraj odmítly účast ve vládě s komunisty, sestavili sociální demokraté menšinovou vládu. První nevoli u opozice vyvolalo zvolení komunisty Františka Podlipského, který byl veden jako spolupracovník STB, do čela kontrolního výboru. „Nikdy jsem vědomě s STB nespolupracoval,“ reagoval Podlipský.

Na podporu KSČM přesto Emmerová spoléhá podle uzavřené dohody nejen při ustavení samotné rady, ale i při hlasování o programově blízkých bodech, jako je například oblast zdravotnictví či dopravy. Protože komunisté nezískali podle svých představ místo v radě, považují se za opoziční stranu.

Bývalý hejtman Petr Zimmermann podle svých slov nad některými předvolební sliby konkurentů kroutil hlavou a pokládá je za těžko splnitelné. Kraj ale prý předává v dobrém stavu a jako jediný v zemi nezadlužený. ČSSD volby vyhrála a získala 19 křesel zastupitelů, komunisté jich mají devět. ODS po volbách získala 14 mandátů a Koalice pro Plzeňský kraj tvořená KDU-ČSL a SNK ED tři hlasy.

Milada Emmerová

První žena v hejtmanském křesle působí od roku 1967 ve Fakultní nemocnici v Plzni. Od roku 1996 do září 2004 se zdravotnictví věnovala i ve sněmovně. V srpnu 2004 ji tehdejší premiér Stanislav Gross jmenoval ministryní zdravotnictví. V dubnu 2005 ji do svého kabinetu zařadil i Jiří Paroubek. Stabilizovat situaci v resortu se jí ale nepodařilo a v říjnu 2005 ji nahradil David Rath. Po odvolání z ministerské funkce byla Emmerová rok náměstkyní ředitelky FN v Plzni a od loňského ledna byla vedoucí lékařkou léčebné barokomory. V listopadu 2004 neúspěšně kandidovala v Plzni do Senátu. Do ČSSD vstoupila v roce 1994, v minulosti byla 22 let v komunistické straně, z níž vystoupila v prosinci 1989.