Kauzu Budišov bude soudit třebíčský soud

Brno - Kauzu Budišov, v níž se údajně několik lidí pokusilo podvodným způsobem čerpat evropské dotace, bude soudit Okresní soud v Třebíči. Rozhodl o tom Nejvyšší soud. V případu policie odhalila více trestných činů, které spadají do působnosti různých soudů. Nejvyšší soud přidělil celou věc třebíčskému soudu, protože v jeho obvodu se odehrál nejzávažnější trestný čin vydírání. Druhým důvodem je to, že jeden z obviněných, exstarosta Budišova na Třebíčsku Ladislav Péťa, má v regionu trvalé bydliště.

Kauza Budišov je spojena s tamním zámkem. Někdejší starosta Budišova Péťa (ČSSD), bývalý poradce sociálnědemokratických premiérů Zdeněk Doležel a úředník ministerstva zemědělství Miloslav Řehulka podle policie nadhodnotili cenu rekonstrukce zámku tak, aby si mohli rozdělit zhruba 30 milionů korun.

Auditorská firma ministerstva pro místní rozvoj však letos v květnu v projektové dokumentaci neshledala žádnou chybu, úmysl nebo manipulaci. V projektu nebylo nic proplaceno, upozornila. Projekt prakticky skončil dřív, než začal. V roce 2006 totiž upozornil architekt Marek Řičář na údajnou manipulaci s dotacemi EU.

Policie Péťu, Doležela a Řehulku obvinila z vydírání hlavního svědka Řičáře. Doležela a Péťu kriminalisté původně vinili také z úplatkářství. Doležela ale státní zastupitelství tohoto obvinění zprostilo a u Péti ho překvalifikovalo z přímého uplácení na nepřímé. V souvislosti s podezřením z podvodu a manipulace s evropskými dotacemi žádné obvinění nepadlo.