Novým hejtmanem Vysočiny se stal Jiří Běhounek

Jihlava - Novým hejtmanem Vysočiny se dnes stal šestapadesátiletý Jiří Běhounek (ČSSD), který ve funkci nahradí občanského demokrata Miloše Vystrčila. Pro Běhounka na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva Vysočiny hlasovalo 28 z 45 přítomných zastupitelů. Zastupitelé zvolení za ODS a KDU-ČSL pro Běhounka nehlasovali. Vítězní sociální demokraté vytvořili menšinovou vládu s podporou KSČM. Komunisté by měli za podporu ČSSD získat funkci předsedy finančního výboru. Občanští demokraté a lidovci budou v opozici.

Jednání zastupitelů sledovaly zcela zaplněné ochozy pro veřejnost. Skupina zastánců pravice vyjádřila svůj nesouhlas s podílem komunistů na vedení kraje transparenty odsuzujícími těsnou spolupráci ČSSD a KSČM. Ani volbu radních zastupitelé za ODS a KDU-ČSL nepodpořili. „Souhlasili bychom tím s faktickou koalicí sociálních demokratů a komunistů,“ uvedl Ivo Rohovský ze zastupitelského klubu ODS.

Běhounek bude zároveň v kraji dohlížet na zdravotnictví. Prvním náměstkem hejtmana se stal Vladimír Novotný, který bude řídit finance a grantovou politiku. Nad dopravou a majetkem bude mít dozor druhý náměstek Libor Joukl. V radě kraje dále zasedne Josef Matějek, který povede zemědělství, lesní a vodní hospodářství. Marie Kružíková bude mít na starosti školství a Zdeněk Ryšavý územní plánování. Martin Hyský obsadí regionální rozvoj. Kulturu a cestovní ruch povede Tomáš Škaryd, Petr Krčál bude mít na starosti sociální oblast. 

Prioritami nového vedení kraje je kromě zrušení poplatků za lékařskou péči v krajských zdravotnických zařízeních také vytvoření integrovaného
dopravního systému a práce na centralizaci krajského úřadu s vybudováním administrativního centra na pozemcích kraje Vysočina.  

V krajských volbách na Vysočině zvítězila ČSSD před ODS, KSČM a lidovci. Sociální demokraté získali 21 z celkem 45 mandátů, občanští demokraté 11, komunisté osm a lidovci pět. Dosud v kraji vládli občanští demokraté s KDU-ČSL a SNK.

Jiří Běhounek

Šestapadesátiletý lékař je jediným nestraníkem mezi lídry krajských kandidátek ČSSD. Již 22 let je primářem ortopedie v pelhřimovské nemocnici. V letech 1996 až 2000 zastával v pelhřimovské nemocnici funkci náměstka. Od roku 2001 je vědeckým sekretářem odborné České společnosti pro ortopedii a traumatologii. V letech 1985 až 1989 byl členem KSČ. Do svých současných politických funkcí vždy kandidoval na kandidátce ČSSD. Od roku 1998 je členem zastupitelstva města Pelhřimov a od roku 2002 členem rady města. V roce 2004 byl poprvé zvolen do zastupitelstva kraje Vysočina.

Vydáno pod