Ministr Liška představil novelu školského zákona

Praha - Ministr školství Ondřej Liška (SZ) dnes představil druhou fázi novely školského zákona. Ta má mimo jiné upravovat podmínky domácího vzdělávání, ale také řeší třeba problémy kolem mandátu a odvolávání ředitelů a ředitelek škol. Ministr představil i novinky v přijímacím řízení na střední školy, které mají dát uchazečům širší možnosti výběru.

Už od příštího školního roku by mohla v ideálním případě fungovat nová pravidla nejen pro domácí vzdělávání, ale třeba také pro výkon funkce ředitele školy či pro přijímací řízení. Stane se tak v případě, že sněmovna a Senát podpoří novelu školského zákona, kterou dnes představil ministr Liška.

Změna mandátu ředitelů a ředitelek škol

Ministr dnes mimo jiné uvedl, že v otázce odvolávání ředitelů má dát novela větší pravomoce zřizovatelům, kteří se potýkají s nekompetentním vedením školy. Zároveň by se měl současný neomezený mandát ředitelů a ředitelek zkrátit na šestileté funkční období. Po jeho uplynutí může být vypsán nový konkurz, a to na popud české školní inspekce, školské rady nebo zřizovatele školy. Novela chce také zrušit maximální věk ředitelů, ten je v současnosti stanoven na 65 let.

Úprava domácího vzdělávání 

Rovněž by se mělo upravit domácí vzdělávání, kde chce Ondřej Liška posílit práva rodičů, kteří se rozhodnou přikročit k této formě vzdělávání svých dětí. Přesnější vymezení se dostane odpovědnosti rodičů a ředitele školy. Ředitel by mohl stanovovat počet konzultací ve škole. Učení doma by mohlo být ukončeno i v pololetí, dosud je to možné jen na konci školního roku.

Více přihlášek na střední školy 

Ministr také plánuje umožnit deváťákům podat si tři přihlášky na střední školy. Pro školy to znamená větší administrativní zátěž, přináší však větší možnost výběru uchazečům. Tento často diskutovaný bod novely přitom nevyšel z ministerstva školství, ale od poslanců. V roce 2004 jej totiž ještě za ministryně Buzkové pomohla prosadit ČSSD.