Na ruzyňském letišti muselo přistát letadlo s poškozeným motorem

Praha - Dopravní letadlo ČSA, které při startu v Ostravě nasálo do jednoho z motorů ptáka, muselo přistát po jedné hodině na ruzyňském letišti v Praze. Posádka z bezpečnostních důvodů motor vypnula a letěla přistát do Prahy. Ruzyňské letiště kvůli tomu vyhlásilo pohotovost. Podle mluvčí ČSA Daniely Hupákové bylo na palubě 120 cestujících a posádka. Letadlo mělo namířeno do egyptské Hurghady. Pro sto dvacet pasažérů vypravila společnost náhradní letoun.

Hupáková řekla, že šlo sice o nestandardní situaci, kdy je nutné přistát, cestující na palubě ale nebyli přímo ohroženi. „Určitě nešlo o nouzové přistání,“ dodala.

Na palubě letadla bylo 120 pasažérů, bez výjimky šlo o klienty cestovní kanceláře Exim tours. Klienti na dovolenou odletěli krátce po třetí hodině náhradním letadlem. Rekreanti v Hurghadě, kteří se stejným strojem mají vrátit zpět do ČR, zůstali v hotelech a na letiště k odletu se dostaví později.

Po zprávě o poruše letounu vyhlásilo pražské letiště plnou pohotovost. Na plochu vyjely složky záchranného systému letiště, především hasiči a zdravotníci. Podle mluvčí letiště Evy Krejčí se podobná situace stává na Ruzyni zhruba šestkrát do roka.

Podobně jako dnes se muselo vrátit letadlo ČSA mířící do Egypta také koncem října, důvodem byla závada na přetlakovém systému kabiny. Letadlo Českých aerolinií se kvůli signalizované poruše muselo vrátit zpět na letiště i v létě krátce po startu z newyorského letiště JFK.