Vondra převzal klíč k luxusním autům zapůjčeným pro předsednictví

Praha - Místopředseda vlády pro evropské záležitosti Alexandr Vondra dnes z rukou vedoucího prodeje Škody Auto pro střední Evropu Jana Hurta převzal symbolický klíč od limuzíny Škoda Superb. Tento model bude během předsednictví České republiky Evropské unii vozit šéfy delegací. Kromě škodovek bude stát používat čtyři vozy Volkswagen Phaeton, čtyři auta Audi a 40 minibusů Volkswagen Multivan. Celkem 27 vozů si stát na prvních šest měsíců příštího roku zapůjčil za jednu korunu. Zapůjčením aut podle Vondry stát ušetří desítky milionů korun.

Škodovky si podle Vondry vybral stát proto, že jsou vlajkovou lodí českého průmyslu: „Děláme to, co by udělali Francouzi a co koneckonců teď činí. Co by udělali Němci a kdokoli další, kdo má významný vůz.“ Nový automobil Škoda Superb podle něj splňuje veškeré bezpečnostní a další standardy i pro vrcholné politiky.

Všechny zapůjčené značky jsou součástí německého koncernu Volkswagen Group. V rámci květnového zasedání ministrů zahraničí EU a takzvané skupiny RIO - Latinská Amerika bude základní vozový park ještě rozšířen. Pro tuto příležitost a pro případný mimořádný summit EU bude zapůjčeno dalších 35 osobních aut a 35 multivanů.

Řidiče aut poskytne policie, jejíž řady kvůli tomu rozšíří posily z armády. Vládě vypomůže 70 vojenských policistů, kteří budou řídit mimo jiné superby. Všichni řidiči budou na podzim proškoleni na autodromu v Mostě. Už na počátku prosince budou moci zapůjčenými vozy po ČR cestovat účastníci zasedání české vlády a zástupci Evropského parlamentu. Auta vrátí vláda v červenci příštího roku. Firmy je buď samy využijí, nebo prodají jako ojetá.

Vydáno pod