Ministr se kvůli kárné žalobě na Pořízka obrátil na Nejvyšší soud

Brno - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se v uplynulých dnech odvolal proti rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, který zamítl jeho kárnou žalobu na předsedu Krajského soudu v Brně Jaromíra Pořízka. Případem se tak bude zabývat Nejvyšší soud. Pořízek měl na Pospíšilův návrh stanout před kárným senátem kvůli potížím s financemi, které provázejí výstavbu nového justičního paláce v Brně. Vrchní soud ale Pospíšilův návrh nepřijal s tím, že jej ministr nepodal ve stanovené lhůtě.

Ministr nyní požaduje, aby Nejvyšší soud rozhodnutí vrchního soudu zrušil. Zároveň žádá, aby bylo vrchnímu soudu uloženo nařídit jednání ve věci. Kdy Nejvyšší soud rozhodne, se zatím neví.

Výstavbu paláce provázejí finanční nesrovnalosti. Budova, v níž má sídlit městský soud a městské státní zastupitelství, měla původně stát asi 800 milionů Kč. Ministerstvo postupně rozpočet navýšilo až na 1,8 miliardy korun. Kvůli stavebním pracím ale soud i tuto částku asi o 60 milionů korun překročil. Na chyby ve financování upozornil v minulosti Nejvyšší kontrolní úřad a v uplynulých dnech i antimonopolní úřad.

Kárná žaloba byla na Pořízka podána hlavně proto, že soud neuzavřel dodatek k původní smlouvě se stavební firmou a navíc překročil stanovený rozpočet. Předsedu Krajského soudu v Brně obvinění odmítá.