Nádraží v Českém Brodě má být do několika let moderním terminálem

Český Brod (Kolínsko) - Českobrodské autobusové a vlakové nádraží by se během několika let mělo přeměnit v moderní dopravní terminál. Rekonstrukci připravuje radnice spolu s Českými dráhami a Správou železniční dopravní cesty. Náklady se odhadují na desítky milionů korun, sdělil dnes místostarosta Jakub Nekolný.

Jako první by měla přijít na řadu oprava nádražní budovy. Podle starosty Jaromíra Fischera se jedná o architektonicky významnou stavbu, jednu ze dvou svého druhu v Evropě. Přestože leží na hlavní železničním tahu z Prahy na Brno a Přerov, je ve velmi zanedbaném stavu. Nádraží je přitom frekventované, denně jím projde kolem 5000 lidí. České dráhy jeho opravu připravují na příští rok a počítají na ni s 20 miliony korun, uvedl Fischer.

Ve stadiu projektových příprav je další část rekonstrukce nádraží, a to úprava podchodu do městské části Škvárovna a oprava nástupišť, které budou v režii Správy železniční dopravní cesty. Pokud se na projekt seženou peníze, začnou práce v roce 2010. Město pak v lokalitě vybuduje chodníky a parkoviště.

Město také připravuje projekt výstavby autobusového terminálu na prostranství před nádražím. V současnosti jsou tam jen vyznačená autobusová stání a frekventované parkoviště. Pro cestující je prostor nebezpečný, uvedl Nekolný. Do půl roku by podle něj měla být hotova projektová dokumentace úprav, která bude kromě autobusových zastávek a parkoviště řešit také zeleň a zázemí pro personál terminálu a cestující. Na rekonstrukci pak město požádá o dotaci z regionálních operačních programů.

Autobusová a vlaková nádraží se s pomocí evropských peněz změnila už v řadě středočeských měst. Moderní dopravní terminál má například Vlašim a Votice, další se buduje v Příbrami.