Obyvatelé Frýdlantska se obávají polských řidičů

Frýdlant - Riskující řidiči a nedodržování rychlosti trápí pohraniční obce na Frýdlantsku. Podle místních tam polští řidiči ohrožují nejen ostatní řidiče, ale také chodce v obcích. Policie chce proto zavést řadu opatření.

Nepřiměřená rychlost je příčinou tří tragických nehod, ke kterým na Frýdlantsku došlo během jednoho říjnového týdne. Tři lidé při nich zemřeli a dva utrpěli těžká zranění. Pokaždé přitom šlo o polské řidiče. „Provádíme zde pravidelná měření rychlosti radarem a opravdu se jedná o řidiče z Polské republiky. Není problém, aby tam ti řidiči jezdili třeba rychlostí přes sto kilometrů v hodině,“ vysvětluje Vlastimil Malý z liberecké policie.

Policisté už v některých místech mimo obce snížili povolenou rychlost na 50 kilometrů v hodině. Značky ale ke zlepšení situace nijak zvlášť nepřispěly. „Situaci nezmění dopravní značení, ale opravdu opatření, která toho řidiče nepustí dál. Jakési semafory, které by je zastavily," říká starosta Habartic František Kryšpín (NEZ).

V Habarticích by se příští jaro měly vybudovat umělé šikany, nebo zpomalovací ostrůvky. „Působí to psychologicky, ale mi je tím opravdu fyzicky donutíme, aby zmírnili rychlost jízdy na průjezdu těmito obcemi,“ doplňuje starosta.

Starostové také volají po častějších dopravních kontrolách a to hlavně ve večerních a nočních hodinách. Zatím jsou prý dopravní hlídky k vidění především ve dne.