Chodec zachránil děti, které si hrály s ostrým granátem

Jindřichův Hradec - S obranným granátem si v pátečním podvečeru hrály děti v Jindřichově Hradci. Nic se jim nestalo. Nebezpečné munice v jejich rukou si naštěstí všiml kolemjdoucí, který okamžitě zavolal policii. Pyrotechnik pak potvrdil, že granát byl nevybuchlý.

Vše se odehrálo po 18:00 na sídlišti Hvězdárna. Náhodný chodec si všiml skupinky dětí, která si pohrávala s podivným předmětem. „Myslel si, že jde o atrapu, která vypadala realisticky. S hrůzou ale zjistil, že je to granát. Dětem ho sebral a zavolal policii,“ uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner. 

Přivolaný pyrotechnik granát opatrně umístil za nedalekou hřbitovní zeď. Celý prostor policisté zároveň ohraničili páskou. Specialista nakonec určil, že munice byla ostrá a plně funkční. 

„Dětem tak všímavý občan zachránil život,“ dodal policejní mluvčí. Pokud by granát explodoval, střepiny by mohly zabíjet do vzdálenosti 100 metrů. Jednalo se totiž o obranný granát zvaný vajíčko. Kriminalisté jej nyní podrobí důkladné expertize. 

Kolik dětí bylo na místě, není jasné. Kriminalisté zatím vědí o dvou chlapcích ve věku mezi deseti až dvanácti lety. Zbylé děti se prý rozutekly. Policisté po nich pátrají, aby je mohli vyslechnout. Chtějí hlavně vědět, kde děti k tak nebezpečné zbrani přišly.