Filip: Chceme vytvářet socialismus pro 21. století

Praha - Předseda KSČM Vojtěch Filip je přesvědčen o legitimnosti své strany a jejím přínosu v novodobé polistopadové politice. V rozhovoru pro ČT zdůraznil, že strana se již dokázala distancovat od socialismu z doby před 20 lety a v souvislosti s novou úlohou spoluvedoucí politické síly na krajské úrovni jsou komunisté připraveni převzít větší díl odpovědnosti. Společnost svobodných lidí, právo na politický i ekonomický vývoj lidí - tyto ideje podle Filipa neodmyslitelně patří k současnému programu KSČM.

„Socialismus před listopadem nebyl podle našeho současného vidění. My se již nechceme vracet do minulosti, nýbrž vytvářet socialismus pro 21. století,“ uvádí Filip. Komunisté byli v posledním dvacetiletí úspěšní hlavně v obcích. V parlamentu si udržují stabilní pozici třetí nejsilnější strany, s angažováním v současné krajské politice však strana spolu s Filipem cítí nutnost zkonsolidovat své síly a změnit přístup k politice - kladením vyšších nároků i na krajské představitele.

„Prokázali jsme mnohokrát schopnost nacházet pozitivní řešení pro současné problémy. Na vytváření či změnách zákonů jsme se pravidelně podíleli a naše schopnost reagovat na problémy dneška je, myslím si, lidem známa,“ doplnil Filip.

O moc se s komunisty po výhře v říjnových volbách do krajských zastupitelstev rozdělí sociální demokracie. Komunisté se budou přímo podílet na vedení kraje v Karlovarském a Moravskoslezském kraji, tichou podporu od nich očekávají socialistické vlády ve Středočeském a Plzeňském kraji i na Vysočině.

Podle politologů si socialisté chtějí otestovat spolupráci s komunisty zatím na krajské úrovni. Vládní spolupráci jim zatím zakazuje tzv. bohumínské usnesení vydané v době, kdy byl stranickým předsedou Miloš Zeman. Současní představitelé ČSSD ale v budoucnu revizi zmíněného usnesení nevyloučili.