Julínek se na reformě s koaličními experty nedohodl

Praha - Schůzka na ministerstvu zdravotnictví spor vládních stran o reformách ministra zdravotnictví Tomáše Julínka neukončila. Problémem nadále zůstávají potraty pro cizinky, což se nelíbí KDU-ČSL. Vypořádána nebyla ani výhrada zelených, kteří požadují přesnou definici standardní zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění. Témata nyní musí projednat předsedové vládních stran. Účastníci dnešní schůzky to oznámili novinářům po téměř pěti hodinách jednání.

Koaliční experti od dnešního odpoledne s ministrem zdravotnictví projednávali první část reformních zdravotnických zákonů. Na schůzku pozval ministr i ty poslance, kteří mají k jeho návrhům největší výhrady. Projednávání reformních zdravotnických zákonů vláda přerušila ve středu. Výhrady k nim měly kromě opozice i obě menší koaliční strany. Některé sporné pasáže už Julínek ze zákonů vyškrtl.

„Důležité je, aby ministerstvo zdravotnictví vypořádalo všechny tyto připomínky, což v minulosti nedělalo zdaleka důsledně,“ tvrdí ministr školství a místopředseda Strany zelených Ondřej Liška.

Julínek ale tvrdí, že připomínky už ministerstvo do zákonů zapracovalo. Výhrady tak podle něj pramení jen z nepochopení jeho návrhů. Lidovecká poslankyně Michaela Šojdrová přesto s reformou spokojená není: „Já za sebe říkám, že nejsem připravená hlasovat pro zákony pana ministra Julínka. Říkám to jednoznačně.“

Pro dalšího poslance lidovců Jiřího Carbola je problematický rozsah dnes hrazené péče poskytované pacientům. Lidovci totiž podle něj nesouhlasí s žádným omezením této péče.