Žalobu na Klausovy kvůli bytu začne soud řešit v prosinci

Praha - Začátkem prosince se obvodní soud pro Prahu 8 začne zabývat sporem Pražského stavebního bytového družstva s prezidentem republiky Václavem Klausem a jeho ženou Livií. Družstvo manžele Klausovi zažalovalo kvůli jejich bytu v Praze-Libni. Tvrdí, že jej získali neoprávněně, a domáhá se jeho navrácení, uvedl mluvčí soudu Martin Slováček. Jednání je nařízeno na 8. prosince.

Družstvo podle Slováčka zpochybňuje deset let starou smlouvu o převodu nemovitosti. Klausovi získali práva, která počítala s budoucím převedením bytu do vlastnictví, v roce 1998 od Ivana Přikryla, nynějšího šéfa kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny a spolupracovníka předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. V té době byl však Přikryl ženatý a jeho tehdejší žena tvrdí, že byt byl jejich společným majetkem. Manžel jí však prý o prodeji bytu nic neřekl.

Přikrylova manželka spolu s bytovým družstvem, které bylo původním vlastníkem nemovitosti, nyní požadují, aby byla smlouva označena za neplatnou. Argumentují mimo jiné tím, že na dokumentu chybí ženin podpis. Podle Slováčka Klausovi již předtím jeden byt v domě vlastnili. Poté, co získali druhý od Přikryla, oba byty propojili.

Klaus nyní jako hlava státu bydlí ve vile v areálu Pražského hradu. Kromě toho vlastní několik nemovitostí: byt šest plus dva v Praze-Libni, řadový dům v Praze-Kobylisích, byt dva plus jedna v Peci pod Sněžkou a chalupu v Prudicích na Táborsku v jižních Čechách.

Vydáno pod