Jihomoravští politici opět jednají o velké koalici

Brno – Po páteční přestávce se opět sešli zástupci jihomoravské ČSSD a ODS, aby jednali o vytvoření koalice ve vedení kraje. Sociální demokraté přerušili rozhovory kvůli tomu, že ODS údajně neměla jasný názor na poplatky ve zdravotnictví. Obě strany se nakonec shodly na podmínkách, za kterých zruší poplatky v krajských nemocnicích. ODS chce, aby se při zpětném proplácení poplatků pacientům neporušoval zákon, aby způsob schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a aby se vyhodnotil dopad na rozpočet kraje. Ten každý rok přijdou poplatky na 75 milionů korun.

Pravděpodobný budoucí jihomoravský hejtman a lídr krajské ČSSD Michal Hašek uvedl, že je téměř hotov návrh programové části koaliční smlouvy. Obě strany by potom měly projednat, jak si rozdělí kompetence, a na závěr zveřejní konkrétní jména.

Již dříve se spekulovalo o tom, že by si obě strany rozdělily křesla v radě v poměru sedm pro ČSSD ku čtyřem pro ODS. „Program koalice, složení rady i rozdělení kompetencí musí respektovat volební výsledky, tedy velmi silný mandát ČSSD,“ uvedl Hašek. Sociální demokraté zřejmě budou chtít kontrolovat zdravotnictví a dopravu.

ODS je první stranou, jíž vítězná ČSSD na jihu Moravy ke koaličním rozhovorům oslovila. Další v pořadí jsou lidovci, třetí komunisté. Nejsilnější partaj může oslovit kteroukoli z dalších frakcí krajského zastupitelstva.

Sociální demokracie má v zastupitelstvu podle výsledků říjnových voleb 26 zastupitelů. KDU-ČSL jich má 18, ODS 11 a komunisté 10. Rada musí mít podporu 33 hlasů.