Lidé si dnes připomínají oběti dopravních nehod

Praha - Na dnešní den připadá Světový den obětí dopravních nehod. Lidé, kterým nehoda vzala partnera, kamaráda nebo dítě, si připomínají své ztracené blízké. Pietní vzpomínka se konala například na pražském Chodově u památníku na nultém kilometru dálnice D1. O dvacetiletou dceru přišel během dopravní nehody i Stanislav Vondruška. Se svou manželkou se následně rozhodl založit České sdružení obětí dopravních nehod, které by lidem s podobným osudem pomáhalo.

„Náplní našeho sdružení je komplexní pomoc. To znamená právní, psychologická, psychosociální pomoc a tak dále. Snažíme se prostě pomáhat lidem, kteří jsou v takto složité situaci,“ vysvětluje Stanislav Vondruška.

České sdružení obětí dopravních nehod chce také veřejnost upozorňovat na rozsáhlé dopady nehod. Podle informací dopravní policie na českých silnicích zemřelo minulý rok 1123 lidí.

Se sdružením obětí dopravních nehod už například spojila síly Motocyklová Asociace ČR. „Abychom začali spolupracovat a nějakým způsobem lidi motivovali, upozorňovali a zlepšili situaci, která tu je,“ říká k tomu Jaromír Šíd, prezident Motocyklové Asociace.

Den obětí dopravních nehod vyhlašuje Světová zdravotnická organizace. Lidé po celém světě si jej připomínají vždy třetí listopadový víkend. Přestože oficiálně připadá na neděli, už včera se u Plzně v kapli na dálnici D5 konala ekumenická bohoslužba Na památku obětí dopravních nehod.