Liberecko zřejmě povede menšinová vláda ČSSD

Liberec – Do čela Libereckého kraje se zřejmě postaví osamocená ČSSD. Podle lídra kandidátky této strany Stanislava Eichlera bude hledat podporu napříč politickým spektrem. ČSSD jako vítězná strana z říjnových regionálních voleb dosud jednala o vytvoření koalice s hnutím Starostové pro Liberecký kraj a Stranou pro otevřenou společnost. Nakonec se ale sociální demokraté rozhodli od koaliční dohody ustoupit, protože její partneři nechtěli vládnout s tichou podporu komunistů. Sociální demokraté potřebují k vytvoření nadpoloviční většiny v krajském zastupitelstvu dalších osm hlasů ke svým patnácti. Právě osm lidí ovšem má v novém zastupitelstvu KSČM.

Starostové pro Liberecký kraj označili nabídku ČSSD, aby se podíleli na vedení regionu, za netransparetní. Podle lídra hnutí Martina Půty neměli Starostové dostatečné záruky pro prosazení svého volebního programu. "Chtěli jsme vytvořit vládu bez tiché podpory komunistů, tento projekt je
ale mrtvý," řekl.

Martin Půta dodal, že věří tomu, že budou Starostové nadále vystupovat jednotně. ČSSD totiž zřejmě uvažuje o tom, že bude spolupracovat s některými z nich.

Na vládě ČSSD s podporou komunistů se nebude podílet ani Strana pro otevřenou společnost, do rady však zřejmě zamíří jednička její kandidátky Lidia Vajnerová, která je členkou jiné strany – Volba pro Liberec. Vajnerová již dříve řekla, že komunisté představují sílu, kterou je třeba respektovat, a vyslovila vůli se na vládě podílet.

ČSSD může podle krajské předsedkyně KSČM Dany Lysákové počítat s podporou komunistů. „V našich volebních programech je mnoho podobného,“ uvedla.

V případě spolupráce s Vajnerovou a komunisty se bude moci sociální demokracie opřít o většinu 24 hlasů. Do opozice se tak zřejmě dostane ODS, Starostové a dva zastupitelé zvolení za SOS, kteří mají dohromady 21 hlasů.