Mladou ženu z Ostravy v Mexiku zavraždil manžel kvůli rozvodu

Ostrava - Kriminalisté v Ostravě objasnili případ šestadvacetileté Češky zavražděné v létě v Mexiku. Vrah tělo rozčtvrtil a v kufrech odnosil do lesní rokle, kde ho i ukryl. Totožnost ženy teď potvrdily testy DNA. Ženu zavraždil podle kriminalistů její o sedm let starší manžel, kterého z vraždy už obvinila i mexická policie. Motivem byly zřejmě dluhy a rozvod, muž by mohl ve vězení v Mexiku strávit až 50 let.

„Na objasnění případu se výraznou měrou podíleli ostravští kriminalisté, kteří se věnují pátrání po osobách. Rychlému vyřešení pomohla i pracovnice českého velvyslanectví v Mexiku. Iniciovala prověrky v nemocnicích a nakonec přinutila místní policii, aby provedla prohlídku bytu manžela pohřešované ženy. Tam se nakonec našel hlavní důkaz, krev oběti,“ sdělila mluvčí PČR Ostrava Gabriela Holčáková.

Mladá žena za svým manželem do Mexika, kde muž pracuje a společně tam už dříve nějakou dobu žili, odletěla v polovině letošního července. Chtěla se s ním rozvést, protože zjistila, že zpronevěřil její peníze na koupi bytu. Ten nekoupil, jen pronajal a peníze si nechal.

„Ženu doprovázela její kamarádka. Okamžitě po příletu poslala rodině do Čech zprávu, že dorazila v pořádku. S příbuznými pak byla v kontaktu každý druhý den až do 22. srpna. Její nevlastní otec pak 28. srpna nahlásil ostravským kriminalistům, že dívka zmizela a přerušila kontakt. Ve stejný den se totiž od kamarádky dozvěděl, že dcera je už osm dní nezvěstná,“ popsala začátek případu mluvčí.

V bytě manžela se našla krev zavražděné, svou vinu ale popíral

Policie kontaktovala Interpol, ambasádu a policii v Mexiko City. Ta nakonec pod tlakem zastupitelského úřadu provedla v bytě manžela domovní prohlídku. Muž nejprve tvrdil, že u něj žena byla, ale odešla. Později přišel s verzí, že viděl, jak ji někdo unesl. Po domovní prohlídce, při které se v bytě našla krev oběti, den zapíral. Nakonec ale připustil, že se smrtí manželky má něco společného. Nyní tvrdí, že si najal a zaplatil vrahy. Policistům ukázal i místo, kam ukryl kufry s rozřezaným tělem.

Policie obvinila Davida Schmita z vraždy, totožnost Lucie Schmitové potvrdila podle tetování a pirsingu kamarádka zavražděné. Definitivní odpověď v těchto dnech přinesly testy DNA.

Obviněnému hrozí v Mexiku za vraždu trest v rozpětí od 25 do 50 let (v Česku 10 až 15 let). „Propuštěn bude nejdříve po uplynutí poloviny trestu. Případné vydání do Česka ale komplikuje neexistence mezinárodní dohody s Mexikem o vydávání osob. Bude záležet jen na rozhodnutí mexických úřadů,“ vysvětlila Holčáková.

Podle informací ministerstva zahraničních věcí je v současné době ve věznicích po celém světe přibližně dva tisíce Čechů, a to nejčastěji kvůli krádežím a pašování drog.