Záchranáře čekají lepší časy

Praha - Záchranáři zdravotních služeb se zřejmě dočkají podobných výhod, jako mají policisté a hasiči. Zdravotníci už 8 let volají po výslužném, placených rehabilitacích a dalších jistotách. Ministerstvo zdravotnictví teď ujišťuje, že změny v tomto směru jsou už připravené.

Jednou ročně placená rehabilitace, po patnácti letech práce nárok na výslužné a částečné zajištění rodiny v případě zdravotního postižení nebo smrti záchranáře - to jsou hlavní požadavky zdravotníků. Argumentují tím, že i oni jsou podobně jako hasiči a policisté ohroženi při práci. To potvrdil i záchranář Radek Rosenkranz ze Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. Běžně prý totiž dochází ke stykům například s infekčně nemocnými.

Přesvědčit lékaře nebo zdravotníka, aby nastoupil k záchranné službě, je problém, jak informoval ředitel záchranářů v Karlovarském kraji Ivo Tukinski. Ministerstvo zdravotnictví slibuje změnu. Podle mluvčího Tomáše Cikrta budou záchranáři spokojeni. Detaily ale zatím zveřejnit nechce. Odboráři jsou s posunem ve vyjednávání za poslední půlrok spokojeni.

Změnu k lepšímu vidí místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková: „Zatím byla situace taková, že na všechny naše argumenty, které jsme ministerstvu předložili, se nám dostávalo negativních odpovědí.“ Mluvčí Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje Lukáš Hutta sdělil, že jednání o prosazení sociálních jistot trvají již zhruba osm let.

Vydáno pod