Studenti vyzvali politiky, aby omezili imunitu i lobbing

Praha - Vysokoškolští studenti vyzvali české politiky, aby jim dali dárek k 20. výročí událostí z listopadu 1989, které nastane příští rok. Přejí si, aby politici do té doby zavedli jasná pravidla pro lobbing, omezili obsazování mediálních rad podle politického klíče, omezili poslaneckou i senátorskou imunitu a odstranili takzvané přílepky, tedy změny v nesouvisejících zákonech.

„Nechceme se jen tak smířit s tím, že dnešek je lepší, než býval před dvaceti lety. Ano, je mnohem lepší. Stále se tu ale až příliš dobře daří předrevolučním mustrům chování, které nás zatím řadí spíš k Balkánu než k demokraciím západního střihu,“ prohlásili zástupci studentů. Dnešek je podle nich stále také dobou korupce, arogance moci i zarážející neúcty ke kulturnímu dědictví země.

Akci připravila celorepubliková studentská iniciativa Inventura demokracie k 19. i 20. výročí listopadového převratu. „To znamená, že na tuto akci budou navazovat další v průběhu roku a vyvrcholí potom 17. listopadu 2009,“ dodal Bahtík.