Langer: Závažná zločinnost Vietnamců je v Česku na vzestupu

New York - V České republice roste podle ministra vnitra Ivana Langera četnost případů páchání závažné trestné činnosti příslušníky vietnamské komunity. Současně se také objevuje přidružená trestná činnost, která souvisí s nelegální migrací právě z Vietnamu. Zda vláda opravdu přeruší vydávání víz vietnamským žadatelům na velvyslanectví v Hanoji, ministr nesdělil.

„Vláda projednávala materiál, který se týká této problematiky, to potvrdit mohu, ale nic víc k tomu říci nemůžu,“ prohlásil Langer v New Yorku, kam v pondělí přiletěl na krátkou soukromou návštěvu. Ministr prohlásil, že je třeba udělat vše pro to, aby byli chráněni nejen naši občané, ale také příslušníci vietnamské komunity, kteří u nás dlouhodobě žijí v souladu se zákonem.

Víza dostávali dosud Vietnamci pouze na českém velvyslanectví v Hanoji. V rámci opatření přijatých už v minulosti se Česká republika nyní snaží koncentrovat právě na tuto lokalitu.

Kroky vlády kritizuje i Česko-vietnamská společnost, která tvrdí, že organizovaný zločin se týká jen velmi úzké části vietnamské komunity. Vládní analýza trestné činnosti mezi vietnamskou komunitou údajně upozorňuje například na padělání značkového zboží, daňové úniky a pěstování marihuany ve velkém. 

Vietnamský obchod
Zdroj: ČT24