Policisté chytli mladíky, kteří v Plzni hrozili bombou ve školách

Plzeň - Policisté v Plzni dopadli několik školáků, kteří oznámili uložení bomby ve školách. Je mezi nimi čtrnáctiletý chlapec, dva patnáctiletí školáci z Plzně a šestnáctiletý mladík ze severního Plzeňska. Policisté už zahájili trestní stíhání některých z nich. Za šíření poplašné zprávy jim hrozí až tříletý trest.

Počet telefonátů, které hrozily výbuchem bomby v různých školských zařízeních, se za posledních několik týdnů v Plzni prudce zvýšil. Jen od 6. října do uplynulé soboty policisté zaznamenali 25 podobných hlášení a z různých škol v Plzni evakuovali tisíce dětí, učitelů a dalších pracovníků.

Telefonáty zatěžují nejen policisty, ale také hasiče, kteří musejí na akci vyjet v plném nasazení. Náklady na falešné poplachy tak šplhají do milionů. Podle policie telefonující riskují, že oni nebo jejich rodiče budou muset způsobenou škodu nahradit.

Dva kamarádi volali do ZŠ na Borech 

15letý Plzeňan se 22. října domluvil se 14letým kamarádem, že zatelefonují z budky do základní školy na Borech a oznámí bombu. Domluvenou větu - „Ve škole je bomba“ - mladší z chlapců zavolal na sekretariát školy. Policie evakuovala 460 žáků z 25 tříd a 39 zaměstnanců. Areál musel prohlédnout specializovaný pes na vyhledávání výbušnin. Hned druhý den si dvojice celou věc zopakovala. Tentokrát volal starší hoch. Použil mobil, který předtím našel v šatně v kapse odloženého oděvu.

Pokud bude starší z dvojice uznán vinným, hrozí mu i trest odnětí svobody. Zákon stanoví trest až na tři roky, v případě tohoto nezletilce se však snižuje na polovinu. Jeho 14letý kamarád není kvůli věku trestně odpovědný, jeho případem se bude zabývat soud pro mládež. Uložit může výchovné opatření.

Bomba byla nahlášena i na SŠ na Klatovské třídě 

Další telefonát má podle policie na svědomí 16letý mladík ze severního Plzeňska. Rovněž 22. října telefonoval na tísňovou linku 112 a nahlásil bombu ve střední škole na Klatovské třídě. Kriminalisté z okresu Plzeň-sever ho stíhají pro šíření poplašné zprávy. I jemu hrozí vězení. 

Posledního ze zatím dopadených školáků zadržela policie v pátek. 15letý mladík zatelefonoval z budky na Palackého náměstí na tísňovou linku. Bombu nahlásil na jedné plzeňské střední škole. Mladík se přiznal k dalším dvěma „bombovým“ telefonátům. I on je stíhán pro provinění šíření poplašné zprávy. 

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/388/38735.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/375/37443.jpg