Jednou z priorit českého předsednictví EU bude zneužívání antibiotik

Praha - Téma spotřeby antibiotik a odolnosti vůči nim bude jednou z priorit českého předsednictví Evropské unii. Uvedlo to dnes ministerstvo zdravotnictví. Antibiotika totiž v mnoha evropských zemích již přestávají proti nákazám zabírat. Důvodem je i to, že se užívají příliš často a nesprávně. "Antibiotika se nadužívají a často se podávají i u nemocí virových, kam nepatří," uvedl na tiskové konferenci ministr Tomáš Julínek.

Ministerstvo zdravotnictví se chce v době předsednictví soustředit na elektronické zdravotnictví a finanční udržitelnost péče. K nim přibyla antibiotika. Podle něj antibiotika vyžadují často i pacienti. Lékaři zas nebývají vždy ochotni vysvětlovat jim, že jsou tyto léky pro ně nevhodné, a raději je předepíšou, dodal Julínek.

Antibiotika slouží k léčení bakteriálních, ne virových nákaz. Pro pacienty s nachlazením či běžnou chřipkou jsou proto nevhodná. Podle sedm let starého auditu ale asi 42 procent antibiotik předepsali lékaři právě na virová onemocnění.  

Podle údajů z roku 2005 o odolnosti nákaz vůči penicilinu byla nejhorší situace ve Francii, Rumunsku a Bulharsku, kde dosahovala až 50 procent. Ve Španělsku, Portugalsku či Maďarsku se pohybovala mezi 10 až 25 procenty. Česko patřilo ke státům s odolností do pěti procent. U nemocničních nákaz byla ČR ve skupině zemí s rezistencí mezi 10 až 25 procenty. Nejlepší byl stav ve Skandinávii, nejhorší ve Francii, Británii a na jihu Evropy.

Mnohé země se snaží podnikat opatření, aby účinek antibiotik dál neklesal. Jedním z kroků je snížení spotřeby. K němu vede i osvěta jak mezi pacienty, tak i mezi lékaři. Ministerstvo zdravotnictví nyní chystá národní antibiotický program. Díky němu chce sledovat zacházení s antibiotiky i jejich spotřebu. Součástí by měla být i kampaň a vzdělávání lékařů.