Ústecká ČSSD nabízí ODS tři křesla v krajské radě, klasickou koalici nechce

Teplice - Sociální demokraté nabídli ODS tři místa v krajské radě, sami by si ponechali osm křesel. Z koaličního jednání vyplynulo, že občanští demokraté nemají mít ani jednoho náměstka. Nabídku teď musí posoudit krajské orgány ODS, výsledek by měly sdělit do konce týdne. Občanští demokraté navrhovali ČSSD uzavření koalice, ta to ale odmítla. Podle Bendy by sice ČSSD pozvala do krajské rady ODS, ale nešlo by o klasickou koalici. Veškerá rozhodnutí by totiž sociální demokraté chtěli nejprve projednat jak s ODS, tak ještě s komunisty a případnými odpadlíky z hnutí Severočeši.cz, s nimiž by uzavřeli smlouvu o spolupráci. Komunisté by měli jen místa ve výborech a komisích a dalších orgánech kraje.

Občanští demokraté chtěli po ČSSD pět míst v radě, jedno byli ochotní přepustit případným odpadlíkům od Severočeši.cz. Místa v radě požadovali také komunisté, ti budou o dnešní návrhu také jednat a výsledek oznámí ve středu ráno sociálním demokratům. 

Zástupci ČSSD dnes jednali i s Mirko Bernasem, který se odtrhl od hnutí Severočeši.cz. Ten svůj krok zdůvodnil tím, že se chce podílet na vedení kraje a nechce být destruktivní opozicí. Benda potvrdil, že odpadlíkům jsou sociální demokraté ochotni nabídnout i místo v radě nebo ve výborech a komisích. Proti tomu ovšem vystoupil lídr ČSSD v krajských volbách Jaroslav Foldyna, podle něj se sociálním demokratům z Děčínska jednání s Bernasem nelíbí. Například proto, že jako kandidát do Senátu útočil na svého soupeře nominovaného ČSSD Jaroslava Sykáčka, který senátní volby nakonec vyhrál.

Jasné stále není ani to, kdo bude hejtmanem Ústeckého kraje. Jméno dnes Benda odmítl říci, uvedl pouze, že bude známé příští týden ve středu, kdy se koná ustavující zastupitelstvo. Do té doby chce ČSSD podepsané všechny smlouvy o spolupráci.

Volby do zastupitelstva Ústeckého kraje vyhrála ČSSD s 22 křesly. Do pětapadesátičlenného zastupitelstva se jako druhá dostala ODS s 13 mandáty. Následovala KSČM s 12 mandáty a hnutí Severočeši.cz s osmi místy.