Vláda znovu projednává Julínkovy reformní zákony

Praha - Vládní kabinet by se dnes měl vrátit k zásadním reformním zákonům ministra zdravotnictví Tomáše Julínka. Vláda se bude zabývat zákony o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách, o záchranné službě a o veřejném zdravotním pojištění. Vláda minulý týden jednání přerušila, kvůli neshodám a požadavkům zelených a lidovců. Jejich sobotní schůzka ale dohodu nepřinesla. Ještě před jednáním kabinetu by se proto mohli sejít lídři koalice.

Podle premiéra Mirka Topolánka by se ale nyní měli zákonům věnovat spíš odborníci. Sám prý neví, kam by schůzka lídrů koaličních stran mohla jednání posunout. Při dnešním zasedání vlády se premiér podle svých slov bude u Julínkových zákonů řídit programovým prohlášením. „Nemám pocit, že jsem ochoten dělat nějaké ústupky proti programovému prohlášení vlády,“ dodal Topolánek.

Lidovci měli největší výhrady k úpravě potratů v zákonu o specifických zdravotních službách. Vadilo jim například to, že by v Česku mohly zákrok podstoupit cizinky. Podle šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka jeho strana trvá minimálně na dnešní úpravě potratů, klonila by se spíš ke zpřísnění. Čunek novinářům řekl, že je ochoten zvednout ruku pouze pro dva ze čtyř
předkládaných návrhů, a to pro zákon o specifických službách a záchranné službě. Vadí mu hlavně, že Julínek nepřipravil přesnou definici toho, za co mají pacienti platit jako nadstandard.

O reformách v úterý lidovci podle něj debatovali tři hodiny. Na tom, jak budou dnes hlasovat, se neshodli. Čunek ale tvrdí, že pokud návrhy zákonů nebudou změněny, nepostaví se za ně zhruba polovina poslanců KDU-ČSL. To by znamenalo, že by je sněmovna zřejmě nepřijala.

S připomínkami k standardům péče jde na vládu i šéf zelených
Martin Bursík. Jak budou zelení ministři hlasovat, podle něj vyplyne až z
debaty. „To, co bylo rozumnou připomínkou, bude zapracováno do textu a bude předloženo na vládě jako alternativa, jako výsledek toho jednání,“ sdělil Julínek. Dodal, že beze změn zákonů se situace v českém zdravotnictví nezlepší. Podle něj ten, kdo nechce reformu podpořit, porušuje programové prohlášení vlády.

Legislativní rada vlády doporučila kabinetu, aby normy po jejich upravení schválil. Upozornila ale na to, že novela o pojištění je v rozporu s právem Evropských společenství.

Týden mateřské pro otce

Vláda by také měla projednávat rodinnou politiku. Chystané změny by měly podpořit rodiny s dětmi, například tím, že otcové si budou moci vzít jeden týden tzv. mateřské dovolené. Patří sem také podpora firemních školek nebo možnost, že si matka ke svému dítěti vezme za úplatu další děti za úplatu.