Pašeráci kokainu si odsedí 10 až 12,5 roku

Ostrava - Tresty v rozmezí od 10 let do 12,5 roku vězení nepodmíněně a jeden podmíněný trest dnes vynesl v rozsudku ostravský krajský soud. Čtyři odsouzení mladí lidé podle obžaloby ve velkém pašovali kokain z Jižní Ameriky do Česka, Itálie, Francie a Španělska. Slovy soudu se jedná o mezinárodní organizovanou skupinu, která využívala nejméně pět kurýrů.

V letech 2004 až 2006 dováželi obžalovaní kokain z Venezuely, Ekvádoru i Peru. Drogu přepravovali například naředěnou v krabicích s džusem, uloženou v kelímcích od kosmetiky nebo napuštěnou do látky v konstrukci zavazadla.

Podle dnešního rozsudku se kurýři pokusili převézt téměř 20 kilogramů drogy, ale na letištích byli zadrženi. Někteří byli odsouzeni v zahraničí, dva dnes v Ostravě. Předseda soudu naznačil, že členové dobře organizovaného gangu toho v rámci mezinárodní drogové mafie napáchali mnohem více. „Je otázkou, v jakém rozsahu ve skutečnosti trestná činnost byla páchána,“ řekl soudce. Podle něj se dá očekávat, že kurýrů i jednotlivých cest bylo více a často kokain do cílové země úspěšně propašovali.

Nejvyšší trest, 12,5 roku, dostal čtyřiadvacetiletý Dominik Borůvka, který žil od dětství v Ekvádoru a Kolumbii. Protože znal místní poměry, zprostředkovával snadněji převoz drog. Navíc se staral o kurýry a platil za ně veškeré náklady spojené s cestováním. „Byl takovou červenou nití, která se táhne celým případem,“ sdělil soudce. Do sítě byl pravděpodobně napojen i jeho otec, což se ale nepodařilo prokázat.

Jedenáctiletý trest si odnesl čtyřiatřicetiletý David Král z Opavy, který byl údajně v Česku Borůvkovou pravou rukou a fungoval jako pojistka při pohybu kurýrů. O rok méně má ve vězení strávit Ondřej Hrdlička, který se na přepravu kokainu nechal najmout. S podmínkou nakonec vyvázla pětadvacetiletá Kristýna Skálová. Ta údajně drogu pašovala nevědomky.

Rozsudek ještě není pravomocný. Borůvka se na místě odvolal, dva další obžalovaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupkyně si rovněž u všech čtyř obžalovaných tuto lhůtu ponechala.

Vydáno pod