Starosta z Plzeňska odešel od soudu s podmínkou za pozemkové machinace

Plzeň - Krajský soud v Plzni dnes vyměřil šest měsíců s podmínkou na 1,5 roku starostovi Letkova Václavu Řehořovi. Verdikt odvolacího soudu říká, že zneužil pravomoc veřejného činitele. Tím starostovi zmírnil sedmiměsíční trest s dvouletou podmínkou, jenž si vyslechl letos v dubnu u okresního soudu Plzeň-jih. Tam byl odsouzen i z pokusu o porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Třiačtyřicetiletý starosta se provinil tím, že podepsal smlouvu na prodej obecního pozemku za cenu o 200.000 korun nižší, než rozhodlo zastupitelstvo. Začátkem roku 2006 schválilo prodej za 2,2 milionu Kč. Ještě ten večer starosta sepsal s podnikatelem Vladimírem Prokešem kupní smlouvu jen na dva miliony Kč.

Starosta uvádí, že rozhodně vždy jednal v souladu se svým nejlepším vědomím a svědomím. U soudu se hájil tím, že cenu snížil kvůli ekologické zátěži pozemku. Podle dodatku ke kupní smlouvě měl Prokeš částku dorovnat, pokud by se zátěž neprokázala. Policejní expertka ale označila dodatek za uměle vyhotovený důkaz. Muži hrozilo až tříleté vězení, žalobce pro něj žádal jako součást trestu také zbavení funkce. Dnešní soud však Řehořovi umožnil funkci starosty nadále vykonávat.

Obyvatelé Letkova za svým starostou stojí. Někteří dokonce upozorňují, že si nikoho jiného v úřadě nedovedou představit. Zastupitelka obce Eva Provodová dnes uvedla, že letkovské zastupitelstvo teď zváží další postup, především zda by měl starosta v čele radnice zůstat. Rozhodnuto ale podle ní bude nejdříve za několik týdnů.