Nejpopulárnějším politikem je Sobotka, Béma předhonil i Schwarzenberg

Praha - Na čele žebříčku popularity se už od konce září drží místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, na kterého jako jediného má příznivý názor více než polovina občanů. Před primátora Pavla Béma se dostal ještě ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Celkově se zvýšila popularita jak politiků opoziční ČSSD, tak i některých osobností vládní koalice. K poklesu došlo jen u koaličních politiků, především z ODS a Strany zelených. Informace přinesl výzkum agentury STEM, který proběhl od 31. října do 7. listopadu.

Těsně za pražským primátorem se ocitl předseda ČSSD Jiří Paroubek, následován místopředsedou své strany Zdeňkem Škromachem a ministrem školství Ondřejem Liškou. První výzkum popularity politiků po říjnových krajských a senátních volbách potvrzuje posílení pozice ČSSD. Narostla ale i popularita některých osobností stran vládní koalice. Předně se to týká většiny představitelů KDU-ČSL: Vlasty Parkanové, Cyrila Svobody, Miroslava Kalouska a Pavla Severy. Neztratily ani další osobnosti strany - Jiří Čunek a Václav Jehlička.

Poslední vývoj názorů na politiky ODS je složitější. Své postavení v žebříčku vylepšili Petr Bendl a Jiří Pospíšil, pohoršili si naopak Ivan Langer, Martin Říman a Tomáš Julínek, další pokles zaznamenal i předseda strany Mirek Topolánek. U Béma je poprvé podíl negativních názorů vyšší než procento kladných hodnocení.

Vzestup Ondřeje Lišky se výrazně zbrzdil

Žádná pozitivní změna se tentokrát netýká popularity politiků Strany zelených. Potvrdilo se zářijové zjištění, že vzestup Ondřeje Lišky se výrazně zbrzdil, v případě Martina Bursíka se naznačuje další pokračování poklesu. Ztrátu zaznamenaly Dana Kuchtová a Kateřina Jacques. U představitelů KSČM nedošlo k žádné podstatnější změně.

U vývoje popularity předsedů parlamentních stran se dlouhodobě ukazuje, že příznivci vládní koalice pozitivněji hodnotí předsedy vládních stran a přívrženci opozičních stran vyjadřují příznivější názory na lídry opozice. Zřetelné je to zejména u Paroubka, který je, vedle příznivců své strany, velmi dobře hodnocen i sympatizanty KSČM. I na Topolánka nahlížejí jednoznačně nejlépe stoupenci ODS. Sympatizanti dalších stran koalice na něj sice mají názor převážně kritický, ale relativně lepší než stoupenci stran opozičních.

Důvěra k politikům po krajských a senátních volbách:

  1. Bohuslav Sobotka (ČSSD)
  2. Karel Schwarzenberg (SZ)
  3. Pavel Bém (ODS)
  4. Jiří Paroubek (ČSSD)
  5. Zdeněk Škromach ČSSD)
  6. Ondřej Liška (SZ)
  7. Petr Bendl (ODS)
  8. Michal Hašek (ČSSD)
  9. Vlasta Parkanová (KDU-ČSL)
  10. Cyril Svoboda (KDU-ČSL)
Ondřej Liška
Zdroj: ČT24