Muži se možná dočkají týdenní otcovské dovolené

Praha - Otcové by mohli v budoucnu strávit s novorozeným dítětem týden placené dovolené. Vyplývá to z návrhu prorodinného balíčku, který dnes jednomyslně schválila vláda. Nové předpisy by měly podpořit i částečné pracovní úvazky a firemní školky. Návrh balíčku ještě musí posoudit parlament. K zavedení zamýšlených opatření bude třeba přijmout novely celé řady zákonů. Reformní balíček převedený do paragrafů by mohli poslanci dostat na stůl na jaře příštího roku. Platit by mohl začít nejpozději od roku 2010.

Otci by se týden pobytu s novorozeným dítětem hradil z nemocenské, podobně jako ženám mateřská dovolená. Skloubit péči o rodinu s prací má rodičům pomoci i podpora flexibilní pracovní doby. Zaměstnavatel, který vytvoří pracovní místo do 0,8 úvazku pro zdravotně postižené, lidi nad 50 let, rodiče dětí do deseti let a lidi pečující o nemohoucí osoby, by mohl uplatnit slevu na sociálním pojištění.

Novinkou je také plán na zavedení takzvané vzájemné rodičovské výpomoci. Rodiče by měli mít možnost uzavřít smlouvu například se sousedem nebo sousedkou, kteří budou za úplatu hlídat jejich děti. Žena by mohla doma hlídat až čtyři děti. Za každé by mohla měsíčně inkasovat maximálně pět tisíc korun. Dohromady by příjem za hlídání ale neměl přesáhnout 15 tisíc korun. Kvalifikace nebude potřeba žádná, což vadí opozici ve sněmovně nejvíc. „Měla by být alespoň minimální kvalifikace, protože jde přece o děti,“ domnívá se stínová ministryně pro ženu a rodinu Anna Čurdová. 

Firmy si mohou náklady na školky odečíst z daní 

Alternativou k přeplněným jeslím a školkám by se měly stát i firemní školky, které by podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase byly nejvýše pro čtyři děti ve věku od šesti měsíců do sedmi let. Firmy by měly být motivovány k zřizování firemních školek nebo k proplácení opatrování. Náklady by si mohly odečíst z daňového základu. Zřídit tento typ školky by si mohly i obce, církve nebo neziskové organizace. Omezení počtu dětí se ale některým organizacím nelíbí. „Limitovat to apriori už předem je trošku nešťastné,“ myslí si Michaela Bernardová z Rodinného centra Pexeso. Podle Nečase ale může obec nebo zaměstnavatel zřídit miniškolek více.  

Domácí výpomoc ani miniškolky už by nekontrolovala školní inspekce, ministerstvo je proto připraveno poskytnout alespoň metodickou příručku. Česko patří v EU k zemím s nejmenším podílem práce na částečný úvazek. Zatímco v sedmadvacítce tak v průměru pracuje téměř třetina žen a každý dvanáctý muž, v ČR je to devět procent žen a pouze každý padesátý muž.