Vládou prošly tři Julínkovy reformní zákony, ten nejdůležitější ne

Praha - Vláda dnes schválila skoro celý balík reformních zákonů připravených ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem. Kabinet přijal tři zákony - o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a o záchranné službě. Zůstává zákon o veřejném zdravotním pojištění. Do pondělí mají pro zbývající právní normu experti nalézt formulaci nároku pacienta na bezplatnou péči v rámci veřejného zdravotního pojištění. Ta by měla být přijatelná i pro koaliční lidovce.

„Jsme ochotni tuto formulaci upřesnit,“ připustil Julínek. Dodal, že ministerstvo připravilo čtyři upřesňující varianty. „Vláda dala dneska jasně najevo svým postojem i těmi celkem krutými jednáními, které se táhly až do pozdního odpoledne, že jsme nakonec dohodu našli, a já jsem přesvědčen, že ji najde i odborná komise,“ řekl Jiří Čunek v pořadu Události, komentáře.

V debatě o umělém přerušení těhotenství vláda podle něj zvolila text, který dává cizinkám z jiných zemí Evropské unie možnost požádat o potrat v ČR. Téma potratů se nelíbilo hlavně lidovcům, kteří byli proti této možnosti. Rozhodnutí Julínek zdůvodnil pravidly EU, které zaručují, že občané sedmadvacítky mají mít v daném členském státě k dispozici stejné služby jako místní.

Julínek nicméně poznamenal, že formulace může doznat změny ve sněmovně. Ministr tak pravděpodobně nechá lidoveckým poslancům volnou ruku, aby se pokusili toto ustanovení ještě změnit.

„Jednání bylo složité, dospěli jsme ale k dohodě, která by měla garantovat koaliční hlasy. Diskuze bude ale ještě dlouhá a očekáváme další jednání. Jsem ale rád, že jsme pokročili o krok dál a máme jednomyslný souhlas vlády,“ řekl po jednání vlády premiér Mirek Topolánek.

Nejdůležitější zákon neprošel

„Je to ale částečné vítězství,“ připomíná redaktor Hospodářských novin Petr Vašek. "Ačkoli se to nezdá, zákon o zdravotním pojištění, který nebyl schválen, je z hlediska vládních reforem nejdůležitější. Má totiž lidem umožnit připlácet si za nadstandardní péči. Právě od toho si Julínek slibuje příliv peněz do zdravotního systému.

Do sněmovny by po pondělním jednání vlády chtěl Julínek balík reformních zákonů poslat co nejdříve. „Budu trvat na maximálním zařazení na nejbližší termíny, případně na mimořádnou schůzi,“ uvedl.

Vydáno pod