Budoucnost nemocnice ve Vrchlabí leží na vyjednávacím týmu

Hradec Králové - Na svém prvním zasedání zřídili královéhradečtí radní vyjednávací tým, který by se měl zabývat budoucností soukromé nemocnice ve Vrchlabí na Trutnovsku. Ve hře je její zařazení do krajské sítě nemocnic. Majitel nemocnice má v uúmyslu zařízení prodat. Nemocnice ve Vrchlabí jako jediná v Česku nevybírá regulační poplatky od pacientů mladších 18 let a je známá svými spory s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP).

„Zatím jsme žádný termín týmu neuložili, předpokládáme, že komise začne pracovat okamžitě, určitě bychom do konce roku chtěli vědět, jak budeme postupovat,“ řekl nový hejtman Lubomír Franc. Jeho náměstek a zároveň stávající ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml (ČSSD) je přesvědčen, že zařízení patří do sítě krajských nemocnic a již delší dobu prosazuje její dlouhodobý pronájem. Ročně by kraj mohl majiteli platit nájemné šest až sedm milionů korun.

Náměstek hejtmana Dryml chce pro nemocnici krajskou správu  

Pokud kraj nemocnici s 200 lůžky do své sítě nezařadí, horzí podle Drymla její uzavření. „Je to o tom, že když se nedohodneme, nastane krizové řízení, kdy bude muset kraj zajisti zdravotní péči náhradním způsobem. Není to nic jednoduchého, a proto preferuji raději dohodu,“ oznámil Dryml. Přesto, že působí ve funkci ředitele nemocnice i radního, konflikt zájmu odmítá.

Podle bývalého náměstka hejtmana Všetečky kraj nemocnici nepotřebuje 

Bývalý náměstek hejtmana Rostislav Všetečka (ODS) doporučuje, aby případné zařazení vrchlabské nemocnice do krajské sítě prověřil audit. „Dosud v krajské síti nemocnic nechyběla a já si myslím, že ji kraj nepotřebuje. Bez potřebného auditu to bude čistě politické rozhodnutí,“ soudí Všetečka.

Nemocnice ve Vrchlabí se potýkala s nedostatkem zdravotníků, například opakovaně bylo uzavřené gynekologicko-porodnické oddělení. Ministerstvo zdravotnictví označilo nevybírání poplatků vrchlabskou nemocnicí za nezákonné a tvrdilo, že je to součást politického boje, do kterého jsou zatahování pacienti. Poplatky za pacienty poté zaplatil sponzor, pročež VZP správní řízení s nemocnicí ukončila a pokutu jí nedala.

Vladimír Dryml v ČT
Zdroj: ČT24