Po událostech v Litvínově prý hrozí občanské nepokoje

Praha - Podle člena vládní rady pro záležitosti romské komunity Cyrila Kokyho hrozí Česku největší možné občanské nepokoje. Důvodem jsou události v Litvínově, kde policie v pondělí zabránila pravicovým radikálům pochodovat čtvrtí obydlenou z velké části Romy. Koky to uvedl pro server Romea.cz a vyzval ministryni pro lidská práva a menšiny Džamilu Stehlíkovou (SZ), aby zvážila své další setrvání ve funkci.

Politici včetně premiéra Mirka Topolánka (ODS) podle Kokyho situaci podceňují, neboť jednání extremistů dostatečně neodsoudili. „Jsem absolutně znechucen posledními událostmi v Litvínově a zejména nereakcí politické elity včetně samotného předsedy vlády ČR. Pan premiér by se měl přestat zabývat vnitrostranickými spory a tuto situaci vůbec nepodceňovat,“ uvedl Koky, podle něhož má Česko „našlápnuto na největší občanské nepokoje, které nás kdy mohly potkat“.

Členové vládní rady ocenili ministra vnitra Ivana Langra (ODS), který podal návrh na zrušení Dělnické strany. „Vyzýváme i další vrcholné politiky, včetně vrcholných představitelů vlády ČR, aby nezůstávali lhostejní k provokacím, které mohou vyvrcholit až v masové vraždění nevinných lidí,“ uvedli v prohlášení. Nebezpečí podle nich navíc Romům nehrozí již jen od samotných příznivců neonacismu, ale navíc i od některých dalších lidí, kteří s nimi sympatizují.

Vydáno pod