Ke změnám ve zdravotnictví míří ČSSD a ODS na jihu Čech

České Budějovice - Především zdravotnictví hodlá proměnit nová koaliční vláda v Jihočeském kraji. Dohodli se na tom zástupci ČSSD a ODS, kteří dnes smluvně stvrdili své společné vládnutí v příštích čtyřech letech. Úhradou poplatků v krajských zdravotnických zařízeních či zachováním dačické nemocnice sleduje vítězná ČSSD naplnění svého volebního programu. Občanští demokraté museli při vstupu do koalice v této záležitosti ustoupit.

Hlavní třecí plochou při hledání dohody byly poplatky ve zdravotnictví, které jsou součástí zdravotní reformy ministra Tomáše Julínka (ODS). Právě v nich spatřuje ODS největší ústupek. Kandidát na prvního náměstka hejtmana Martin Kuba (ODS) je přesvědčen, že ODS nezvládla komunikaci o poplatcích na centrální úrovni. To se podle něj odrazilo ve výsledku krajských voleb a odnesli to právě regionální politici. „My jsme měli zásadní požadavky, aby řešení naprosto odpovídalo legislativě tohoto státu, aby bylo posouzeno Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže a aby odpovídalo legislativě Evropské unie,“ uvedl Kuba.

ČSSD chce ve všech 13 krajích, v nichž v říjnu vyhrála volby, postupovat při vracení poplatků jednotně. Společnou metodiku ale projedná až po zvolení všech hejtmanů. Kandidát na jihočeského hejtmana Jiří Zimola odhaduje náklady na poplatky v krajských nemocnicích na 60 až 70 milionů korun, které půjdou z krajského rozpočtu. Zimola dnes zdůraznil, že finance na tyto kroky v rozpočtu jsou.

Nelibost nad vznikem oranžovo-modrých koalic v Jihomoravském a Jihočeském kraji vyjádřil nejen premiér Mirek Topolánek, ale také jeho rival pro nadcházející volbu předsedy ODS a pražský primátor Pavel Bém. Vadí jim především ústupky vůči ČSSD.