Zasedání vlády (19.11.2008)

Praha - Kabinet dnes s výjimkou zákona o zdravotním pojištění schválil první část reformy zdravotnictví připravenou ministrem Tomášem Julínkem. Otcové by mohli v budoucnu strávit s novorozeným dítětem týden placené dovolené. Vláda schválila i zákon o správě daní a poplatků, který by měl do budoucna nahradit nový daňový řád. Kabinet odsouhlasil také novelu zákona o ochraně utajovaných informací. Třicátý červen by se mohl stát Dnem odchodu okupačních armád z území Československa.

Vláda dnes schválila skoro celý balík reformních zákonů připravených ministrem zdravotnictví Tomášem Julínkem. Zůstává zákon o veřejném zdravotním pojištění. Do pondělí mají pro zbývající právní normu experti nalézt formulaci nároku pacienta na bezplatnou péči v rámci veřejného zdravotního pojištění. Ta by měla být přijatelná i pro koaliční lidovce.

Otcové by mohli v budoucnu strávit s novorozeným dítětem týden placené dovolené. Vyplývá to z návrhu prorodinného balíčku, který dnes jednomyslně schválila vláda. Nové předpisy by měly podpořit i částečné pracovní úvazky a firemní školky.

Zákon o správě daní a poplatků by měl do budoucna nahradit nový daňový řád. Upravuje například lhůtu pro bezhotovostní placení daní, zpřísňuje pravidla pro doručování zásilek z finančního úřadu, tak aby nebylo možné se jim vyhýbat, nebo ruší možnost ministra financí prominout daň. Řád rovněž podporuje elektronickou komunikaci s daňovou správou.

Vláda dnes souhlasila i s novelou zákona o ochraně utajovaných informací, která například Národnímu bezpečnostnímu úřadu umožní při udělování bezpečnostních prověrek pečlivěji prověřovat, zda žadatel o přístup k tajným informacím nemůže být zkorumpovaný. Po několikatýdenních odkladech schválila také kulturní politiku na příštích pět let. Zůstal v ní požadavek na jednoprocentní podíl na výdajích státu ve prospěch kultury, na návrh ministerstva financí jsou však podle předlohy do podílu zahrnuty i částky, které na kulturní akce vynaloží ostatní resorty.

Kabinet podpořil i přijetí úvěru od Evropské investiční banky, který by měl České republice přinést v přepočtu zhruba tři miliardy korun na výstavbu vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod. Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů by v příštím roce měl disponovat 180 miliony korun.

Národní knihovna zakoupí další knihovní fond klášterní knihovny. Po loňském nákupu starých tisků a rukopisů z knihovny premonstrátů v Teplé na Karlovarsku nyní do svých sbírek přidá fond chebských františkánů. Stát ho koupí za 42 milionů korun, transakci dnes schválila vláda.