Údržba silnic na Ostravsku proběhne letos jinak – rychleji a dráž

Ostrava – Zimní údržba silnic v Ostravě a jejím okolí bude letos organizována jinak než v předchozích letech. Společnost Ostravské komunikace, která pečuje o silnice v severomoravské metropoli, bude více dbát na to, pro kterého zákazníka právě pracuje – stará se totiž o silnice, které patří státu, Moravskoslezskému kraji i městu Ostrava. Nový systém by měl zaručit, že budou komunikace udržovány rychleji, ale zároveň to bude dražší.

Dosud probíhala údržba silnic na Ostravsku tak, že stroje pracovaly od chvíle, kdy vyjely na ulici, a společnost Ostravské komunikace posléze vyúčtovala svým zákazníkům podíl z každého výjezdu.

Nově by měly úklidové stroje začít pracovat teprve na místě, které jedou primárně opečovat a na místo se tak dostanou rychleji. Cestu ale budou nadále platit samotné Ostravské komunikace stoprocentně vlastněné městem Ostrava a údržba se tedy zřejmě prodraží.

Plány správců jednotlivých silnic se ale příliš nelíbí ostravskému magistrátu. Náměstek primátora Vojtěch Mynář dnes uvedl, že se město bude snažit s krajskou správou silnic i ŘSD o novém systému ještě jednat. „Když vozidlo vyjede, tak by mělo začít pracovat v momentě, kdy je na silnici. Budeme se snažit to nějak upravit,“ uvedl Mynář.

V majetku státu a ve správě Ředitelství silnic a dálnic jsou v současnosti dálnice a silnice I. třídy. Krajům a krajským silničním správám patří silnice II. a III. třídy, obce se potom starají o místní komunikace, které jsou na jejich území.