ČR zpřísní vydávání některých dlouhodobých víz pro Vietnamce

Praha - Česká republika zpřísní vydávání některých dlouhodobých víz pro Vietnamce. Ministerstvo zahraničí nabírání žádostí o dlouhodobá víza pro Vietnamce pozastavilo minimálně do konce roku, nevylučuje ale možnost prodloužení. Důvodem byl vedle nekalých praktik také výrazný nárůst počtu vízových žádostí Vietnamců. Proces se žádostmi chce nyní resort vylepšit, aby byl spravedlivý ke všem žadatelům. Vietnam už Prahu požádal, aby rozhodnutí o pozastavení víz zrušila.

Podle české diplomacie budou do konce roku odbaveni již jen objednaní žadatelé. Premiér Mirek Topolánek dnes zdůraznil, že Češi o rostoucím problému zneužívání víz s vietnamskou stranou dlouhodobě diskutovali. Stát chce podle něj do konce roku situaci sledovat a pak se rozhodne, co dál.

Hrozí nedostatek pracovníků? 

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) šéfa kabinetu doplnil slovy, že počet vietnamských pracovníků v ČR se v posledních dvou letech mnohonásobně zvedl. V souvislosti s vízy pro vietnamské občany prý byla identifikována celá řada problémů, a to i na české straně, které musí být vyřešeny. „Důvody, které mělo ministerstvo vnitra, lze považovat za závažné,“ dodal Nečas.

Nečasovo stanovisko ale nesdílejí čeští podnikatelé. Omezení víz pro vietnamské pracovníky prý v některých podnicích může dokonce ohrozit výrobu. Stavebním firmám údajně chybí až 5 tisíc lidí. „Pro řešení problematiky nedostatku lidí je v tuto chvíli nejpřipravenější Vietnam, tam už jsou rozjeté přípravné kurzy,“ zdůrazňuje Bohuslav Štancl ze Svazu podnikatelů ve stavebnictví.

Vietnamci žádali víza do Česka mnohem více než do jiných zemích EU 

V mezidobí, kdy žádosti čeští konzulové nepřijímají, velvyslanectví například modernizuje telefonní linku na objednávání žadatelů. „Současné fungování callcentra je zásadním způsobem blokováno nelegálními aktivitami - nabouráváním do linky, které není možné ze strany zastupitelského úřadu ovlivnit,“ uvedla mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová.

Loni Vietnamci žádali víza do Česka mnohem více než do jiných zemích EU. České dlouhodobé vízum tehdy dostalo 11.218 žadatelů, přitom německé a francouzské chtělo skoro o polovinu méně Vietnamců, uvedla mluvčí. Ministerstvo zahraničí proto nevylučuje, že zákaz vydávání víz potrvá déle než do konce roku. „S ohledem na řadu rizikových faktorů spojených s vietnamskou imigrací dojde k zpřísnění vydávání dlouhodobých víz,“ konstatovala Opletalová.

Asiaté v Česku
Zdroj: ČT24