Zítra se vrátí vlaky do Orlických hor

Letohrad – Po půlroce skončí zítra výluka na železniční trati mezi východočeským Letohradem a Lichkovem. Od konce dubna letošního roku nejezdily vlaky mezi Lichkovem a Jablonným nad Orlicí, na počátku května začala výluka i ve zbytku upravované trati. Proběhla výměna kolejí a celá trať až do Polska byla elektrizována.

Práce na elektrizaci trati mezi Letohradem a česko-polskými hranicemi začaly již loni v létě, Správa železniční dopravní cesty za tzv. optimalizaci a natažení trolejí nad kolejemi zaplatila zhruba 1,5 miliardy korun.

Na trati bylo během rekonstrukce zavedeno nové dálkové zabezpečovací zařízení. S tím souvisí také to, že ve většině stanic již nebude výpravčí a nebude možné koupit si tam jízdenky. Pokladny budou nadále fungovat pouze v Letohradě, Jablonném nad Orlicí, Lichkově a Králíkách.

Od počátku platnosti nového jízdního řádu, podle kterého budou vlaky jezdit od 14. prosince, se na trať vrátí přímé rychlíky z Prahy do polské Vratislavi. Ty v posledních letech kvůli rekonstrukci trati a s ní spojeným výlukám nejezdily. Nově by je měla mezi Lichkovem a Letohradem vodit elektrická lokomotiva, přičemž pravděpodobně bude až do Letohradu jezdit polský stroj. Až tam ho vystřídá česká lokomotiva, protože úsek mezi Letohradem a Týništěm nad Orlicí elektrizován není.

Vydáno pod