Alkohol nebo tabákové výrobky prodá nezletilým každý pátý obchodník

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) se tento týden intenzivně zaměřila na obchodníky, kteří prodávají alkohol a cigarety mladistvým. Při 28 kontrolách ve čtyřech krajích obchodníci selhali ve 20 případech. Za první dva dny akce navštívili brněnští inspektoři šest obchodů a trafik. V jednom jediném případě prodavačka nezletilému alkohol neprodala.

„Je to pravidelná plánovaná akce, ve které se používají figuranti mladší 18 let,“ uvedl mluvčí ČOI Marek Ženkl. Inspektoři s nezletilými volavkami vyrazili na několik kontrol. Prodejci jim bez problémů vydali víno i cigarety. „Budeme zahajovat správní řízení. Pokud byl prodávající právnickou osobou, hrozí mu pokuta do výše půl milionu korun,“ uvedla ředitelka ČOI Brno Jarmila Vašulková.  

Na jižní Moravě provádějí inspektoři kontroly každý měsíc a vždy se stejnými výsledky. V 90 procentech prodavači alkohol mladistvému vydají. Kontroly proběhly i v Praze. V Tescu na pražském Smíchově bylo vše v pořádku, pokladní z Alberta ale alkohol klidně namarkovala. Podle inspektorky bývají při jednání občas problémy, ale v tomto případě jim vedení společnosti vyšlo vstříc a snaží se celou záležitost řešit.

Od začátku roku už Česká obchodní inspekce provedla 256 kontrol. Alkohol nebo tabákové výrobky prodal nezletilým každý pátý obchodník.