Palestina věří v úspěšnou spolupráci během českého předsednictví EU

Praha - Palestinský ministr zahraničí Rijád Malkí dnes se svým českým protějškem Karlem Schwarzenbergem jednal o spolupráci obou států během českého předsednictví Evropské unii. Vedle česko-palestinských vztahů se oba politici zabývali otázkou uzavření mírové smlouvy Palestiny s Izraelem. To by podle dnešního vyjádření Malkího mělo nastat již příští rok. Palestinský šéf diplomacie také věří v brzký vznik samostatného palestinského státu.

Práci na finální mírové dohodě výrazně přibrzdily vnitropalestinské problémy, americké prezidentské i blížící se izraelské parlamentní volby. Do konce roku oba státy mír neuzavřou, na tom se dvojice ministrů při dnešním jednání shodla. Česká republika by však ve vývoji vztahu mezi Palestinou a Izraelem mohla v první polovině příštího roku sehrát klíčovou úlohu. Během této doby se totiž obmění složení vlád ve Spojených státech i v Izraeli. Mírová jednání se tak obnoví.

„Těšíme se na zlepšení izraelské pozice u Evropské unie během českého předsednictví a přes naše volby pokračujeme v jednání s palestinskou samosprávou,“ uvedl izraelský velvyslanec v Praze Jaakov Levy. Čeští diplomaté navíc podle slov Schwarzenberga hodlají využít dobrých vztahů s oběma státy. „Během předsednictví toho chceme využít,“ řekl šéf české diplomacie. Obě znesvářené strany se pro vyřešení blízkovýchodního konfliktu zavázaly k pokračování procesu, který byl započat loni v americkém Annapolisu.

Schwarzenberg připomněl, že Češi pomáhají palestinské autonomii ve školení policistů. Česko se chce také podílet na využívání solární energie při zavlažování a dále vybudovat opravnu aut ve spolupráci s Německem. Česká vláda plánovala, že pro letošní a příští rok na různé projekty vyčlení 60 milionů korun. Oba ministři zahraničí dnes pro zlepšení vztahů podepsali memorandum o spolupráci.