Nymburské státní zastupitelství porušuje zákony, tvrdí členové K213

Nymburk - Pět mužů z občanského sdružení K213, které se zastává práv otců, dnes ráno zablokovalo vchod do Okresního státního zastupitelství v Nymburce. Podle názoru sdružení úředníci porušují zákony a zneužívají své pravomoci. Nymburská policie již všechny protestující zajistila.

Podle státní zástupkyně Mileny Pinkasové šlo jednoduše o anarchistickou akci, neboť členové K213 zablokovali vstup, aniž by vznesli jakékoliv požadavky. Předseda sdružení však trvá na hlavním důvodu, kterým je soustavné porušování trestního zákona ze strany zastupitelství.

Podle protestujících neřeší státní zástupkyně například trestní oznámení, která podalo sdružení K213 na exekutory. „Jeden z exekutorů zabavil počítač, na kterém jsou údaje desítek otců. Stejně tak nebylo vyšetřeno druhé trestní oznámení na jiného exekutora, který prokazatelně před kamerou ukradl mobilní telefon,“ vypověděl předseda K213 Jiří Fiala.

Půlhodinový protest byl ukončen zásahem policistů. Nespokojení členové hnutí byli následně převedeni před obvodní oddělení. „Mužům bylo sděleno podezření z trestného činu neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru,“ dodala mluvčí nymburské policie Petra Potočná. Pětici zadržených mužů hrozí odnětí svobody na dobu dvou let nebo peněžitý trest.