Topolánek: Buď Lisabon, nebo Moskva. Bém navrhuje jiný dokument

Praha - Podle premiéra Mirka Topolánka má Česko jen dvě možnosti: buď přijmout Lisabonskou smlouvu, nebo se znovu stát vazalem Moskvy. V komentáři, který zveřejnila Mladá fronta Dnes (MfD), Topolánek uvádí, že svůj podpis pod smlouvou nestáhne a že věří, že se její ratifikaci podaří co nejdříve uskutečnit. Topolánek připustil, že smlouva budí v ODS rozporuplné reakce. Tak je to ale s přístupem k EU od samého začátku, protože strana pečlivě váží přínosy a náklady. První místopředseda strany a Topolánkův vyzyvatel v boji o předsednické křeslo ODS Pavel Bém v reakci na to prohlásil, že Česko by mělo jako předsednická země v příštím roce navrhnout diskusi nad krátkým dokumentem, který by Lisabonskou smlouvu nahradil.

„Patnáctistránkový, jednoduchý dokument, kterému každý bude rozumět,“ popsal Bém vlastní představu nového textu, který by sjednocoval a reformoval Evropskou unii místo Lisabonské smlouvy. Topolánkův názor označil za „neuvěřitelnou a nepravdivou demagogii“. „Nestrašme lidi tím, že pokud nebude Lisabonská smlouva, nevyhnutelně nás spolkne Moskva a 'ruský medvěd',“ myslí si primátor. Evropská unie podle něj stojí, mimo jiné, na čtyřech základních svobodách: svobodě pohybu zboží, služeb, osob a kapitálu. Ani zakládající členské státy EU je dosud nejsou schopny zcela plnit, poznamenal ale Bém. Proto je podle něj předčasné „hrotit“ možnou neratifikaci lisabonské smlouvy až k vystoupení z EU, jak prý činí právě Topolánek. „Základní svobodou je mít právo říct ne a to si nenechme vzít,“ uzavřel Bém.

Podle šéfa české diplomacie Karla Schwarzenberga je ale návrh projevem Bémovy politické nezkušenosti: „Je očividné, že pan primátor nemá hlubší zkušenosti s evropskou politikou. Svá přání Ježíškovi píšu týden před Vánocemi, ne teď.“

Topolánek: lepší německá kancléřka než ruský medvěd

„Kritizujeme řadu politik EU, ale je lepší v ní být než stát mimo,“ uvádí Topolánek s tím, že unie je prostor pravidel, s nimiž nemusíme vždy souhlasit, ale která tomuto prostoru po staletích nestability dodávají pevný řád a jistotu. EU stejně jako NATO by mohla být hrází velmocenským ambicím Moskvy. „A je daleko lepší, kdybych měl reagovat na slova prezidenta Klause, políbit se s německou kancléřkou než se objímat s ruským medvědem,“ podotýká předseda ODS.

Ve svém komentáři Topolánek připomíná, že podobné rozhodnutí jako on u Lisabonské smlouvy musel udělat kdysi také Václav Klaus při podpisu asociační dohody s EU a přes všechny výhrady se nám jeho tehdejší rozhodnutí vyplatilo. Ztratili jsme část své suverenity, ale získali přístup na společný trh a členství v prostoru svobody, bezpečí a integrity. EU dokáže také jednat minimálně jako rovný s rovným s Ruskem.

Osmdesáti procentům voličů ODS smlouva nijak zvlášť nevadí, uvádí Topolánek, ale kdo si myslí, že Lisabonská smlouva škodí českým zájmům, musí po A říci také B: V takovém případě je třeba vystoupit z unie. Nevěřím, že v zemi, která se před 19 lety zbavila promoskevského režimu, v zemi, která je svobodná a relativně bohatá, nemá většina z nás v této otázce zcela jasno, uzavírá Topolánek svůj komentář v MfD.

Lisabonská smlouva: 24 x ano, 1 x ne 

Lisabonská smlouva by měla přinést unii potřebné reformy institucí a rozhodování. Sníží se počet záležitostí, v nichž mají státy právo veta. Vzniknou i nové funkce: předseda evropské rady či faktický ministr zahraničí unie, i když formálně se tak jmenovat nebude. Zatím smlouvu schválily parlamenty 24 zemí. Jako jediné ji odmítlo Irsko. Dnes bude o ratifikaci Lisabonské smlouvy hlasovat švédský parlament. V Česku se čeká na stanovisko Ústavního soudu, rozhodovat bude 25. listopadu.