Lékař potrestaný za smrt 14letého chlapce uspěl s odvoláním

Brno - Brněnský krajský soud dnes zrušil trest v podobě podmínky s odkladem na čtyři roky a čtyřletého zákazu činnosti pro lékaře Vlastimila Havlíčka, jemuž v lednu 2003 zemřel pacient - čtrnáctiletý Patrik Wisz. Chlapec zemřel po návratu ze školního lyžařského výcviku v Krkonoších. Lékař poukazuje na to, že se zatím neuskutečnila pitva, a není tak zcela jasná příčina jeho úmrtí.

Městský soud v Brně letos v červenci dospěl k závěru, že lékař chyboval, když při pobytu na horách nemoc vhodně neléčil a nenechal hocha převézt do nemocnice. Havlíček byl potrestán za nedbalostní ublížení na zdraví. Proti rozsudku podal odvolání, s nímž dnes uspěl. Případem se tak bude muset opět zabývat brněnský městský soud.

„To, co je mi kladeno za vinu, jsem nespáchal. Patrika Wisze jsem řádně vyšetřil a řádně léčil. Příčina smrti nebyla dosud přesně stanovena, přesto jsem odsouzen,“ uvedl Havlíček před vynesením verdiktu s upozorněním, že se neuskutečnila pitva chlapcových ostatků, která by mohla říci více o smrti hocha.

Chlapci se stal osudným lyžařský výcvik 

Případ se stal v lednu 2003. Chlapec odjel se školou na lyžařský výcvik do Krkonoš, kde dělal Havlíček lékařský dozor. Zdravotní stav hocha se tam prudce zhoršil, ale lékař ho léčil jen na chatě převážně klidem na lůžku. Na konci kurzu schválil jeho běžný převoz autobusem do Brna. Po příjezdu byl Wisz v tak špatném stavu, že ho rodiče ihned vezli na pohotovost. Po 13 dnech v dětské nemocnici zemřel. Zánět v hrtanu a průdušnici způsobil otravu krve, následně chlapci selhaly orgány.

Podle soudkyně Městského soud v Brně Šárky Schinzelové, která v kauze vynesla letos v červenci rozsudek, nikdo neříká, že lékař přímo zavinil chlapcovu smrt, ani že by chlapec přežil, kdyby se dostal dřív do nemocnice. Jeho vyhlídky by byly ale určitě lepší. Schinzelová uvedla, že mělo být provedeno laboratorní vyšetření, které by prokázalo, že se jedná o bakteriální onemocnění. Mohly být nasazeny antibiotika.

Vydáno pod