Policista si nechal dva mobily, dostal podmínku

Havířov - Roční podmíněný trest se zkušební dobou 2,5 roku udělil havířovský okresní soud policistovi z Orlové na Karvinsku. Sedmadvacetiletý Lukáš Parchaňski podle rozsudku zpronevěřil dva mobilní telefony v hodnotě přesahující 10.000 korun. Přístroje převzal od muže, který nastupoval do vězení. Telefony si nechal. Dnes byl odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele a zpronevěru. Rozsudek už je pravomocný.

Parchaňski, který u policie sloužil pět let, bude muset svléknout uniformu, protože byl odsouzen za úmyslný trestný čin.

Parchaňski loni v říjnu na obvodním oddělení v Orlově sepisoval formality s mužem, kterého policisté zatkli kvůli vyhýbání se nástupu do vězení. Muž jej požádal, aby předal kolegovi z práce dva mobilní telefony. Byly služební a nechtěl si je brát sebou do vězení. Podle obžaloby policista dokonce zadrženého nechal zatelefonovat kolegovi, který do hodiny pro přístroje přišel. Tomu pak policista řekl, že nic nemá.

Vězeň si na postup policisty stěžoval a žádal prošetření celé záležitosti. Díky tomu se přišlo na to, že policista přístroje zpronevěřil. Jeden předal kolegovi a telefon pak používal jeho syn. „Během vyšetřování přístroj vydal. Nepodařilo se prokázat, že by druhý policista o původu telefonu věděl. Druhý telefon se nepodařilo najít,“ řekl žalobce. Obžalovaný policista po celou dobu vyšetřování vše popíral. Tvrdil, že jde o pomstu ze strany zadrženého muže. Dnes se před soudem částečně přiznal, což hlavní líčení urychlilo a mohl být vynesen rozsudek.