Zaorálek: Vláda nemá zájem jednat s ČSSD o prioritách v průběhu předsednictví

Praha - Stínový ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD kritizoval vládu, že nemá zájem jednat se sociálními demokraty o prioritách a průběhu evropského předsednictví, i když už byla připravena pracovní verze dohody. Podle něj už jsou přitom jasně dané vývojem ve světě. Hlavní prioritou by měla být světová finanční krize, což podle jeho slov nelze změnit, ať už chceme, nebo ne.

Klíčová témata předsednictví se podle Zaorálka následující půlrok přesouvají mimo Českou republiku. Kritizoval proto vládu, že není schopná si je udržet doma. V této souvislosti narazil například na summit o finanční krizi, který pořádá Francie.

Vláda podle něj navíc nechce se sociálními demokraty vyjednávat nebo nejeví zájem o spolupráci během předsednictví. Není navíc podle něj ani s kým jednat, protože například ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra je momentálně v USA.

Informace o chystané dohodě šéfů ODS a ČSSD Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka, jejíž součástí by údajně byl Paroubkův příchod do čela sněmovny, vyvolaly ostrý nesouhlas Topolánkových stranických kritiků v čele s pražským primátorem Pavlem Bémem. Zaorálek, který je jedním z vyjednavačů, prý zpočátku cítil zájem ODS dohodnout se co nejdříve. Příčinu nynější stagnace vidí v rozbrojích, kterými nejsilnější vládní strana prochází před prosincovým kongresem, na kterém budou občanští demokraté volit předsedu.

Podmínky ČSSD: přijetí Lisabonské smlouvy, rozhovory o euru a řešení ekonomické krize 

Zaorálek zopakoval, že jeho strana pro dohodu s ODS považuje za klíčové přijetí Lisabonské smlouvy, zahájení rozhovorů o přijetí eura a opatření proti dopadům světové finanční a hospodářské krize. Rozhodně popřel, že by součástí konceptu dohody byly personální věci, například Paroubkovo zvolení předsedou Poslanecké sněmovny. O tom se ale naopak zmiňovali premiér a šéf ODS Mirek Topolánek i nynější předseda sněmovny Miloslav Vlček (ODS), který prohlásil, že už je jednání o této věci uzavřeno.

Sociální demokracie byla podle Zaorálka schopna se s vládou dohodnout na toleranci kabinetu a na klíčových tématech evropského předsednictví. Vláda je ale pasivní a klíčová témata jí unikají, takže hrozí, že se české
předsednictví smrskne jen na procedurální a formální úkony, zdůraznil.
Poukázal na to, že v lednu se má konat konference o světové finanční a
ekonomické krizi v Paříži a že Francie plánuje i konferenci o bezpečnosti.
Obě tato klíčová témata tak Česko ztrácí a vládě i jejímu předsedovi je to podle Zaorálka jedno.

Za chybu považuje to, že současný kabinet a jeho předseda Topolánek údajně staví českou zahraniční politiku na rusofobii. Postoj vlády, která neustále tvrdí, že Česka a českých bank se světová krize netýká, Zaorálkovi prý připomíná postoj normalizačního komunistického režimu. Ten také tvrdil, že Československo je oázou klidu, zatímco v okolí zuří krize a nezaměstnanost. ODS si musí ujasnit, zda vůbec stojí o spolupráci s ČSSD při předsednictví unii, či ne, uzavřel Zaorálek.  

Vydáno pod