Ministr Julínek: Zdravotnictví je v dobré kondici

Praha - Ministr Tomáš Julínek dnes zveřejnil analýzu současné finanční situace českého zdravotnictví a také oznámil plány ve svém resortu na rok 2009. Podle něj se zdravotnictví nachází v dobré kondici a patří k nejstabilnějším v Evropě. Třeba nemocnice si polepšily o dvě miliardy a v příštím roce se má také zlepšit situace ve všech oblastech zdravotnictví. Premiér Mirek Topolánek dnes v reakci na kritiku zejména ze strany lidovců a zelených připustil, že by jeho strana mohla udělat některé změny u poplatků ve zdravotnictví. V rozhovoru pro server aktuálně.cz uvedl, že by se v budoucnu mohl platit poplatek paušálně za recept.

Ministr Julínek vesměs chválil dění ve zdravotnickém sektoru. Vedle nemocnic se prý dařilo také praktickým lékařům, jimž měl celkově vzrůst příjem o 900 milionů korun, nebo třeba ambulantním specialistům, kteří si polepšili o 800 milionů. V příštím roce by mzdový nárůst mohl pokračovat. Ambulantní specialisté by mohli dostat zhruba o sedm procent víc, domácí péče o deset procent, psychiatrická o 13 procent, praktici o deset procent.

Zkrátit se také měla čekací doba na operace. Pacienti nyní třeba na kloubní náhradu čekají o čtvrt až půl roku kratší dobu než před rokem. Řekl to dnes náměstek ministra zdravotnictví Pavel Hroboň.

Finanční situace zdravotních pojišťoven je dobrá

Ministr hovořil také o finanční situaci zdravotních pojišťoven. Na jejich účtech má být díky dobrému hospodaření v předcházejících měsících zhruba 5 miliard korun. Tyto rezervy ale přijdou ke slovu hned v příštím roce, kdy bude třeba finančně krýt dopady hospodářské krize. Pojišťovny totiž oproti současnosti více peněz vydají, než vyberou. Přibrzdění ekonomiky se ale díky rezervám na účtech pojišťoven nemusí projevit.

Podle Julínka významnou roli sehrály v příjmech ve zdravotnictví i poplatky. Například u nemocnic prý představují až dvě procenta jejich příjmů a také díky nim se podařilo dosáhnout stabilní finanční situace pojišťoven.

V budoucnu by se mohl platit poplatek paušálně za recept

"Jsme ochotni ustoupit v tom, že by se platilo pouze za recept, ne za jednotlivé
položky,„ řekl Topolánek. Zavedení poplatků ale obhajoval. Považuje je za potřebné, protože splnily regulační roli. “Můžeme se také bavit o určité další modifikaci. Ale v žádném případě to nesmí jít proti základnímu principu, kterým je regulační role," řekl premiér.

Mirek Topolánek
Zdroj: ČT24