Holčička odložená v H. Brodě čeká na náhradní rodinu

Havlíčkův Brod - Jednodenní zdravá holčička, která byla ve středu nalezena odložená v havlíčkobrodské nemocnici, bude po přibližně deseti dnech umístěna v kojeneckém ústavu a bude se pro ni hledat náhradní rodina. Dítě bude volné k adopci po uplynutí zákonné lhůty. Policie teď pátrá po matce dítěte.

U novorozence byl nalezen ručně psaný dopis, ve kterém bylo uvedeno, kdy se dítě narodilo a že jej matka dává k adopci z finančních a rodinných důvodů a chce zůstat v anonymitě. Policisté případ vyšetřují jako podezření z trestného činu opuštění dítěte, za což může matce hrozit vězení šest měsíců až tři roky.

Jednodenní holčičku našly zdravotní sestry ve středu odpoledne v papírové krabici na chodbě interního oddělení nemocnice. Dítě bylo čisté, oblečené, zdravé, zabalené do deky. Sestřičky daly dítěti zatím jméno Anička. 

Pro podobné účely zřizují nemocnice speciální schránky, do kterých mohou ženy anonymně odkládat novorozence. V kraji Vysočina je takzvaný babybox zatím jen v Pelhřimově. Provoz zahájil loni v prosinci. Bezprostředním impulzem pro jeho vznik byl nález odloženého dítěte na záchodě pelhřimovské nemocnice loni 24. září.

V České republice je 17 babyboxů, poslední byl ve středu otevřen v Chomutově. Matky v nich dosud odložily 14 dětí. Schránky o rozměrech 100 krát 60 krát 50 centimetrů jsou vytápěny na 28 stupňů a opatřeny větráním. Po jejich uzavření se aktivují vizuální a akustické senzory, které přivolají odborný personál.

Babybox
Zdroj: ČT24