Počet mrtvých na silnicích ve světě loni klesal, ale jen pomalu

Paříž – V roce 2007 meziročně klesl počet obětí dopravních nehod ve světě. Statistiku zveřejnilo Mezinárodní dopravní fórum (ITF). Celkovému zlepšení situace ale pomohly především státy západní Evropy nebo Spojené státy. Střední Evropa, včetně Česka, šla proti světovému trendu, protože tam počet mrtvých naopak vzrostl. K největšímu poklesu došlo v roce 2007 v Japonsku, Norsku, Velké Británii nebo Nizozemsku. Celkem loni na silnicích zemřelo přibližně 150 tisíc lidí a dalších šest milionů utrpělo zranění. Údaje se týkají 44 států, které jsou členy ITF.

Počet mrtvých na silnicích loni oproti předchozímu roku sice poklesl, jednalo se ale o relativně nejmenší meziroční snížení počtu obětí nehod. Za posledních pět let je nejnižší, činí 1,2 procenta. Statistiky nejvíce stahovaly Turecko a překvapivě také Dánsko, kde dopravní nehody loni ukončily o třetinu více životů než v roce 2006.

Mrtvých přibylo také na středoevropských a východoevropských silnicích. ITF uvádí, že jednou z hlavních příčin špatného vývoje v regionu je rychlá motorizace, ale podepisuje se na tom i nedostatečná snaha politiků situaci řešit. Počet mrtvých na středoevropských a východoevropských silnicích ve srovnání s rokem 2006 stoupl o 6,4 procenta, přičemž pouze čtyři země vykazují pokles ztrát lidských životů. Česko je v regionu jedním z nejnebezpečnějších států, na jeho silnicích zemřelo v roce 2007 o 15 procent lidí více než předloni, hůře
jsou na tom jen Albánie a Makedonie.

Situace se zhoršila také v bývalých sovětských republikách, kde počet
mrtvých při dopravních nehodách v předchozích letech klesal. Ve většině států SNS však počet mrtvých loni výrazně vzrostl. Nejhorší situace byla na Ukrajině (38,1 procenta). Mezi zeměmi ITF mimo Evropu mají nejhorší ukazatele Mexiko s desetiprocentním nárůstem a Nový Zéland se 7,9 procenta.