Dalíkova firma žaluje stát o pět milionů

Praha - Agentura New Deal Communications, jejímž šéfem je poradce premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík, žaluje stát o odstupné ve výši 5 milionů korun. Dalík poukázal na poškození své firmy, když byl policií v roce 2004 obviněn z uplácení poslance Unie Svobody Zdeňka Kořistky. Informaci uvedl server lidovky.cz. Dalíkova firma předložila celou záležitost k soudu a požaduje vyplacení vzniklé škody od ministerstva vnitra a spravedlnosti.

New Deal Communications, jehož předsedou představenstva je právě Dalík, chce po státu přesně 5,237.332 korun. Dalíkovo stíhání totiž prý poškodilo dobré jméno firmy a část obchodních partnerů, mezi něž patřily třeba firmy Ostroj Opava, Datart International a Konica Minolta, odmítla s New Deal Communications spolupracovat.

Dalík s lobbistou Janem Večerkem se Kořistku údajně pokusili uplatit v roce 2004. Kořistka tehdy uvedl, že mu spolupracovník šéfa ODS Dalík a lobbista Večerek nabídli desetimilionový úplatek a místo velvyslance v Bulharsku za to, že nepodpoří vznikající vládu Stanislava Grosse (ČSSD). Oba to od začátku odmítali. Dalíka a Večerka nakonec kvůli Kořistkovu tvrzení prověřovala protikorupční policie. Obvinila je z toho, že peníze a místo velvyslance nabídli z pověření ODS. Žalobce je nejdřív odmítl vzít do vazby a později jejich stíhání zrušil. Případ byl dvakrát odložen, verdikt potvrdila i nejvyšší žalobkyně.